Tudta-e?
...hogy a víz körforgása révén a tengerből naponta 136 000 köbkilométer víz kerül eső, hó és jég alapjában a szárazföldre?

Tanítástan

Kiútkeresés érzelmeink fogságából

Dr. SÁGI Zoltán

Ha megértjük a konfliktus gyökereit és természetét, és olyan légkört teremtünk, amelyben az emberek, akikkel nap, mint nap együtt vagyunk, biztonsággal hangot adhatnak aggályaiknak és félelmeiknek, sikeresen alkalmazhatjuk a konfliktuskezelés technikáit...Tovább »

Elkényeztetett nemzedékek

Dr. SÁGI Zoltán

Fontos lenne belátni, hogy szülőként, nagyszülőként, pedagógusként, jogalkotóként, vezetőként egyaránt kihátráltunk gyerekeink neveléséből a tapasztalathiány, a környezeti hatások, meg a különböző divatok követésének szerencsétlen kombinációja által. Vissza kell térnünk a nevelésnek arra az útjára, amelyről letértünk – a jelzések erre figyelmeztetnek...Tovább »

Az oktatás digitalizálódása

VARGA Tünde, PhD hallgató, Nyugat-magyarországi Egyetem

A könyv fejlődése mindig tükre, naplója volt az emberiség fejlődésének; ami találmányt a korok felvetettek, ami természeti erőt az ember irányítani tanult, a könyv igyekezett a maga céljára hasznosítani. Ki tudja, milyen találmányokkal jön a jövő s milyen lesz a jövő könyve? Csak annyi bizonyos, hogy akkor is az ezerarcú élet, az emberiség haladásának tükre lesz.Tovább »

„Minden iskola is annyit ér, amennyit a közösségnek, az életnek használhat.”

Dr. KOVÁTS-NÉMETH Mária ismertetője

Tölgyesi József: Szuhács János pedagógiai és közéleti munkássága. Balatonfüred, 2015.Tovább »

Fizikai kísérletek, amelyeket látni kell

HÄRTLEIN Károly mesteroktató, Budapest

Rendhagyó fizikaórára hívjuk meg a diákokat és tanáraikat. Nemcsak a helyszínen, hanem a számítógép képernyőjén is követhetjük az előadást. Felvételről a korábbi rendezvények is megtekinthetők…Tovább »

Iskola a magasban

Dr. KOVÁTS-NÉMETH Mária

A Százak Tanácsának 17. tanulmánykötete 2015 júniusában jelent meg Iskola a magasban címmel. A Tanács 30 tagja fogalmazta meg véleményét elismerően és javítandó szándékkal az iskoláról, a tanári pályáról, a követendő értékekről, a műveltségről, a vallásról, önazonosságunkról, a megmaradásról…Tovább »

Természeti értékek vizsgálata terepgyakorlatok során

HORVÁTH Katalin középiskolai tanár, PhD doktor jelölt

A környezettudatos magatartás kialakítása az emberi élet minőségének fenntartása érdekében történik. Pillérei az esztétikai tudatosság, a holisztikus szemléletmód, a felelősségteljes gondolkodás, a humánum szellemisége, az etikus értékrend, valamint az elkötelezett cselekvésvágy…Tovább »

Az egészségnevelés iskolai gyakorlata

CSENGER Lajosné igazgató, PhD doktor jelölt

A tanulók egészségtudatos magatartásának kialakítása, fejlesztése érdekében végzett elméleti, tudományos munka nagyon szerteágazó – konferenciák, stratégiák, programok. De vajon ki, hol, mikor ismerteti meg a gyakorlati munka szereplőit, a pedagógusokat az eredményekkel?Tovább »

Boldogságkeresés – emberi kiteljesedés

Dr. KOVÁTS-NÉMETH Mária

Réthy Endréné: ELÉGEDETTSÉG, BOLDOGSÁG, JÓLLÉT tanuló tanárok körében című kiadvány ismertetése…Tovább »

Szorongás nélkül a szorongásról

Dr. SÁGI Zoltán

A neurózisunk béklyójából való szabadulást segíti, ha nem folytjuk el önmegvalósítási igényünket, mely elénk vetíti életünk célját is. Életünk értelmét látva pedig a neurózisunk már nem sorscsapásnak, hanem csupán kihívásnak tűnik fel...Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor