Tudta-e?
...hogy az elmúlt időszakban sikerült, hivatalosan is nemzeti kinccsé tenni őshonos állatfajaink nagy részét? A kilenc kutya fajtát, a három parlagi tyúk fajtát, a szilaj marhát, a három mangalica fajtát, a tincses kecskét, és a galambjainkat. A szürke marhát sajnos az osztrákok már levédték.

Tanítástan

Környezettudatosság - Avagy a felelősség kérdése a nevelésben

Varga Tünde, NyME-EMK Kitaibel Pál Kör nyezettudományi Doktori Iskola Környezetpedagógia program hallgatója

A 21. századra vált világosan láthatóvá, hogy a globális környezeti problémák emberi léptékkel már nem mérhetőek. A környezeti változások mértéke atmoszférikus nagyságú, melynek jelenléte tagadhatatlanul egyre fojtogatóbb.Tovább »

Taksonyi erdő

Készítették: Marcin Melinda, Mikus Melinda, Mocskos Dominika

Az erdő alatt a faállomány egész területét értjük, a legalsó gyökérvégződésektől kezdve és azon alól is, a korona csúcsáig és azon felül is mindent, az egész élő és élettelen világot ebben a térben, ami klimatológiailag, edafikusan és biológiailag mozgásban van. (Seeholzer, 1941)Tovább »

A Falusi Porta Tanoda program hálózata a környezetvédelmi egyezmények megvalósításáért

LIPCSEINÉ TAKÁCS Nóra

A gyermekek és fiatalok a falusi portán tett kirándulásuk során betekintést nyernek a paraszti élet folyamataiba, az aktuális tevékenységekbe, amelyeket maguk is kipróbálhatnak…Tovább »

A mechatronika oktatásával kapcsolatban felmerülő kérdések

Fecser Nikolett, Széchenyi István Egyetem

A mechatronika a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja...Tovább »

Látványos fizikai kísérletek élőben

MUHI Béla

Élő adásban közvetítik Härtlein Károly fizikával kapcsolatos kísérleteit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) amfiteátrumából...Tovább »

Hogyan tovább a szlovákiai magyar közoktatásban?

KOVÁTS-NÉMETH Mária - egyetemi magántanár

A gondokra mi a megoldás? Mindenekelőtt a minőség nyomán az elégedettség megteremtése; a szakértelem, a módszertani, szervezeti kultúra, a hátránykompenzáló és fejlesztő programok megvalósítása; s a tanulót elsősorban tanulni kell megtanítani.Tovább »

Kultúraközvetítés és iskola

Dr. VARGA József - főiskolai docens, ny. igazgató

Kováts-Németh Mária: Kultúraközvetítés és pedagógiai értékrendszerek – könyvismertető.Tovább »

Az EMBER mértéke

BORBÉLY Károly festőművész

A tanítás alkotás, az alkotás tanítás. A kettő együtt és soha el nem választhatóan. Mint az élet egy megbízható, állandó belső iránytűje által pályán tartott nagy ívű repülés…Tovább »

A fizika tanítása

MUHI Béla

Az itt látható tizedik osztályos fizika tanmenet egy gyakorló fizikatanár saját gyűjteményében lévő szemléltető anyagokat, linkeket, utalásokat tartalmazza. A gyűjtemény módszertani szempontból is igen értékes…Tovább »

Társfüggőség

Dr. SÁGI Zoltán

Mi akadályoz meg bennünket abban, hogy kilépjünk gyötrő, bennünket megnyomorító, boldogtalan kapcsolatainkból? Mi visz bennünket társfüggőségbe, és mi tart benne? Olyan kötődések ezek, amelyek megváltozhatatlanok - vagy mégis van kiút belőlük?Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor