Tudta-e?
A madarak a tájékozódáshoz az égitesteket is felhasználják, szemük időbeli felbontóképessége lekörözi az emberét, számukra egy mozifilm inkább csak állóképek egymásutánjának tűnhet.

Tanítástan

Tegyünk együtt a környezetért

Dr. KOVÁTS-NÉMETH Mária

Az Erdőpedagógia projekt három modulja azokra a globális kihívásokra kínál gyakorlatorientált megoldásokat, melyek minden embert érintenek környezetében, közvetlen emberi kapcsolataiban, s egyéni életvitelében…Tovább »

Környezettudatosság - Avagy a felelősség kérdése a nevelésben

Varga Tünde, NyME-EMK Kitaibel Pál Kör nyezettudományi Doktori Iskola Környezetpedagógia program hallgatója

A 21. századra vált világosan láthatóvá, hogy a globális környezeti problémák emberi léptékkel már nem mérhetőek. A környezeti változások mértéke atmoszférikus nagyságú, melynek jelenléte tagadhatatlanul egyre fojtogatóbb.Tovább »

Taksonyi erdő

Készítették: Marcin Melinda, Mikus Melinda, Mocskos Dominika

Az erdő alatt a faállomány egész területét értjük, a legalsó gyökérvégződésektől kezdve és azon alól is, a korona csúcsáig és azon felül is mindent, az egész élő és élettelen világot ebben a térben, ami klimatológiailag, edafikusan és biológiailag mozgásban van. (Seeholzer, 1941)Tovább »

A Falusi Porta Tanoda program hálózata a környezetvédelmi egyezmények megvalósításáért

LIPCSEINÉ TAKÁCS Nóra

A gyermekek és fiatalok a falusi portán tett kirándulásuk során betekintést nyernek a paraszti élet folyamataiba, az aktuális tevékenységekbe, amelyeket maguk is kipróbálhatnak…Tovább »

A mechatronika oktatásával kapcsolatban felmerülő kérdések

Fecser Nikolett, Széchenyi István Egyetem

A mechatronika a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja...Tovább »

Látványos fizikai kísérletek élőben

MUHI Béla

Élő adásban közvetítik Härtlein Károly fizikával kapcsolatos kísérleteit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) amfiteátrumából...Tovább »

Hogyan tovább a szlovákiai magyar közoktatásban?

KOVÁTS-NÉMETH Mária - egyetemi magántanár

A gondokra mi a megoldás? Mindenekelőtt a minőség nyomán az elégedettség megteremtése; a szakértelem, a módszertani, szervezeti kultúra, a hátránykompenzáló és fejlesztő programok megvalósítása; s a tanulót elsősorban tanulni kell megtanítani.Tovább »

Kultúraközvetítés és iskola

Dr. VARGA József - főiskolai docens, ny. igazgató

Kováts-Németh Mária: Kultúraközvetítés és pedagógiai értékrendszerek – könyvismertető.Tovább »

Az EMBER mértéke

BORBÉLY Károly festőművész

A tanítás alkotás, az alkotás tanítás. A kettő együtt és soha el nem választhatóan. Mint az élet egy megbízható, állandó belső iránytűje által pályán tartott nagy ívű repülés…Tovább »

A fizika tanítása

MUHI Béla

Az itt látható tizedik osztályos fizika tanmenet egy gyakorló fizikatanár saját gyűjteményében lévő szemléltető anyagokat, linkeket, utalásokat tartalmazza. A gyűjtemény módszertani szempontból is igen értékes…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor