Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

Tudósok

Járay Pál

A magyar feltalálót az aerodinamika atyjának tarják, ő vezette be az áramvonalas autó fogalmát. Járay elveit többek között az Audi, az Adler, a Bugatti, a Voison és a Tatra is felhasználta modelljeinek tervezésénél.Tovább »

Ki volt a nagyobb művész?

Leonardo da Vinci vagy Michelangelo? A 16. század két meghatározó művésze közötti versengés kimenetele meghatározta a reneszánsz óriásainak az utókorra gyakorolt hatásátTovább »

Sztálin kedvenc biológusa

"Bravó, Liszenko elvtárs" - Sztálin ezen szavai alapozták meg a szovjet tudománynak felmérhetetlen károkat okozó biológus, Trofim Gyenyiszovics Liszenko karrierjétTovább »

A pi kiszámítója 470 éve született

1540. január 28-án született Ludolph van Ceulen, akinek nevét az tette halhatatlanná, hogy 35 tizedesjegyig számította ki a pi értékét.Tovább »

William Henry Fox Talbot

1800. február 11-én született William Henry Fox Talbot, a ma használatos "pozitív-negatív" fényképészeti technika feltalálója.Tovább »

Edwin Powell Hubble

Százhúsz éve, 1889 november 20-án született Edwin Powell Hubble, a múlt század egyik legnagyobb csillagásza, az egyik legnépszerűbb űreszköz, a Hubble űrtávcső névadója.Tovább »

Pulszky Ferenc Aurél

(Eperjes, 1814. szeptember 17. – Budapest, 1897. szeptember 9.) politikus, régész, műgyűjtő, az MTA tagja.Tovább »

Abay Neubauer Gyula

(Budapest, 1891. augusztus 15. – Budapest, 1978. augusztus 29.) közgazdász, miniszteri tanácsos, egyetemi tanár, az MTA és a Szent István Akadémia tagja.Tovább »

Putarich Dr. Ivánszky Veronika

Hidrológus, a műszaki tudományok doktora.Tovább »

190 éve született a mérés megszállottja

1818. december 24-én született James Prescott Joule angol fizikus, a mérés tudományának jeles képviselője, az energiamegmaradás törvényének egyik megfogalmazója.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor