Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

Tudósok

190 éve született a mérés megszállottja

1818. december 24-én született James Prescott Joule angol fizikus, a mérés tudományának jeles képviselője, az energiamegmaradás törvényének egyik megfogalmazója.Tovább »

Bíró László

MUHI Béla

Újságíró, festőművész, autodidakta gépészfeltaláló, a golyóstoll feltalálója. Volt hipnotizőr, grafológus, autóversenyző, biztosítási ügynök és vámügyintéző, foglalkozott festészettel, szobrászattal és találmányokkal.Tovább »

Teleki Sámuel

A magyar Afrika-kutatóTovább »

A holdtérképek úttörője

MUHI Béla

A Hold egyik kráterét Weinek Lászlóról nevezték el, aki a fotografikus asztrometriai módszerek úttörője.Tovább »

Erdős Pál

A matematika MozartjaTovább »

Kürti Miklós, az alacsony hőmérsékletek kutatója

MUHI Béla

Az alacsony hőmérsékletek egykori világcsúcstartója, az atombomba előállításnak egyik úttörője, a molekuláris gasztronómia atyja mondta: „Szomorú, hogy ma többet tudunk a csillagok belső hőmérsékletéről, mint egy rizsfelfújt belső hőmérsékletéről.”Tovább »

Nagy emberek..kis érdekességek...

Thomas Alva Edisont szülei nem íratták mindjárt iskolába, mert skarlátos lett, és csak kétévi késéssel iratkozott be, mint "túlkoros".Tovább »

Sir Isaac Newton

Angol fizikus és matematikus, a XVII. századi tudományos forradalom kiemelkedő alakja.Tovább »

Zipernowsky Károly

Gépészmérnök, műegyetemi tanár, az MTA levelező tagja (1893), a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar egyik megalapítója.Tovább »

Zemplén Géza

Fő kutatási területét az aminosavak és a szénhidrátok szintézise képezte, a legjelentősebb eredménye ebből az időből az acetobróm-cellobióz szintézise.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor