Tudta-e?
hogy a Kaliforniai Műegyetemen olyan beültethető műanyag szemlencsét találtak fel, amely egy bizonyos rezgésszámú ibolyántúli fény hatására megváltoztatja domborulatát, tehát az illetőnek olvasáshoz sem kell szemüveget felvennie?

Tudósok

Bíró László

MUHI Béla

Újságíró, festőművész, autodidakta gépészfeltaláló, a golyóstoll feltalálója. Volt hipnotizőr, grafológus, autóversenyző, biztosítási ügynök és vámügyintéző, foglalkozott festészettel, szobrászattal és találmányokkal.Tovább »

Teleki Sámuel

A magyar Afrika-kutatóTovább »

A holdtérképek úttörője

MUHI Béla

A Hold egyik kráterét Weinek Lászlóról nevezték el, aki a fotografikus asztrometriai módszerek úttörője.Tovább »

Erdős Pál

A matematika MozartjaTovább »

Kürti Miklós, az alacsony hőmérsékletek kutatója

MUHI Béla

Az alacsony hőmérsékletek egykori világcsúcstartója, az atombomba előállításnak egyik úttörője, a molekuláris gasztronómia atyja mondta: „Szomorú, hogy ma többet tudunk a csillagok belső hőmérsékletéről, mint egy rizsfelfújt belső hőmérsékletéről.”Tovább »

Nagy emberek..kis érdekességek...

Thomas Alva Edisont szülei nem íratták mindjárt iskolába, mert skarlátos lett, és csak kétévi késéssel iratkozott be, mint "túlkoros".Tovább »

Sir Isaac Newton

Angol fizikus és matematikus, a XVII. századi tudományos forradalom kiemelkedő alakja.Tovább »

Zipernowsky Károly

Gépészmérnök, műegyetemi tanár, az MTA levelező tagja (1893), a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar egyik megalapítója.Tovább »

Zemplén Géza

Fő kutatási területét az aminosavak és a szénhidrátok szintézise képezte, a legjelentősebb eredménye ebből az időből az acetobróm-cellobióz szintézise.Tovább »

Winkler Lajos

Winkler Lajos az analitikai kémia nemzetközileg elismert kiváló tudósa volt, aki három évtizeden keresztül oktatta a kémiát a budapesti Tudományegyetemen. A tanításnál fontosabb azonban kutatótevékenysége. Munkásságával az analitikai kémia területén új utakat nyitott, sok új és eredeti elemzési módszert dolgozott ki, amelyek közül több a mai napig használatos.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor