Tudta-e?
Hogy mik a menhirek? Sorba rakott, óriási kõtömbökbõl készült õskori építmények, amelyek az égtájak és utak jelölésére szolgáltak. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Szardínián találhatók.

Tudósok

Bíró László

MUHI Béla

Újságíró, festőművész, autodidakta gépészfeltaláló, a golyóstoll feltalálója. Volt hipnotizőr, grafológus, autóversenyző, biztosítási ügynök és vámügyintéző, foglalkozott festészettel, szobrászattal és találmányokkal.Tovább »

Teleki Sámuel

A magyar Afrika-kutatóTovább »

A holdtérképek úttörője

MUHI Béla

A Hold egyik kráterét Weinek Lászlóról nevezték el, aki a fotografikus asztrometriai módszerek úttörője.Tovább »

Erdős Pál

A matematika MozartjaTovább »

Kürti Miklós, az alacsony hőmérsékletek kutatója

MUHI Béla

Az alacsony hőmérsékletek egykori világcsúcstartója, az atombomba előállításnak egyik úttörője, a molekuláris gasztronómia atyja mondta: „Szomorú, hogy ma többet tudunk a csillagok belső hőmérsékletéről, mint egy rizsfelfújt belső hőmérsékletéről.”Tovább »

Nagy emberek..kis érdekességek...

Thomas Alva Edisont szülei nem íratták mindjárt iskolába, mert skarlátos lett, és csak kétévi késéssel iratkozott be, mint "túlkoros".Tovább »

Sir Isaac Newton

Angol fizikus és matematikus, a XVII. századi tudományos forradalom kiemelkedő alakja.Tovább »

Zipernowsky Károly

Gépészmérnök, műegyetemi tanár, az MTA levelező tagja (1893), a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar egyik megalapítója.Tovább »

Zemplén Géza

Fő kutatási területét az aminosavak és a szénhidrátok szintézise képezte, a legjelentősebb eredménye ebből az időből az acetobróm-cellobióz szintézise.Tovább »

Winkler Lajos

Winkler Lajos az analitikai kémia nemzetközileg elismert kiváló tudósa volt, aki három évtizeden keresztül oktatta a kémiát a budapesti Tudományegyetemen. A tanításnál fontosabb azonban kutatótevékenysége. Munkásságával az analitikai kémia területén új utakat nyitott, sok új és eredeti elemzési módszert dolgozott ki, amelyek közül több a mai napig használatos.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor