Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

80. szám - 2011. január 10.

Magyar származású feltalálók

Járay Pál

A magyar feltalálót az aerodinamika atyjának tarják, ő vezette be az áramvonalas autó fogalmát. Járay elveit többek között az Audi, az Adler, a Bugatti, a Voison és a Tatra is felhasználta modelljeinek tervezésénél.

1
Járay Pál 1889. március 10-én született Bécsben. Pályafutását repülőgéptervezőként kezdte. 1913-tól katonai szolgálatot teljesített Friedrichshafenben, a Luftschiffbau Zeppelinnél, ahol a léghajók áramlástani vizsgálatával foglalkozott. Már 1920-ban szabadalmaztatta a legkisebb örvényleválást keltő léghajóalakot. Munkássága nyomán a Zeppelin-léghajók gazdaságossága a kétszeresére növekedett.

Az első világháború után felépítette a világ akkori legnagyobb szélcsatornáját, és folytatta a testek légellenállási tényezőjének csökkentésére irányuló vizsgálatait. Majd a léghajók felől a gépkocsik tervezése felé fordult. Kutatásait kiterjesztette a talaj közelében mozgó testekre, és 1920-ban szabadalmaztatta a legkisebb légellenállást adó, ideális járműalakot, az általa Stromlinienwagennek nevezett, teljesen áramvonalazott karosszériájú autót. Számos autógyár, köztük az Audi, az Adler, a Bugatti, a Voison, a Tatra sok modellje készült a Járay-féle elvek alapján. 1921. március 25-i szabadalmában leírta, hogy a legkedvezőbb a döntött szélvédő és az elöl erősen lekerekített, hátul pedig hosszan elnyúló karosszéria forma, melynek alsó része sík és párhuzamos a talajjal.

1923-ban Svájcban telepedett le. Bevezette az „áramvonalas autó” fogalmát, elveit egyre több autógyár kezdte alkalmazni. Szabadalma alapján készült a „bogárhátú” Volkswagen karosszériája, prototípusa is. Emellett foglalkozott repülőgépek korszerűsítésével és vízi járművek áramlástani tervezésével is.

A harmincas évek dereka táján építettek a Mercedes-Benz-, illetve Audi-alvázra Járay karosszériát. A légellenállási tényezőt az akkor hagyományos kivitelű járművekhez képest körülbelül 25 százalékra csökkentette, így az üzemanyag-felhasználás mintegy 30 százalékkal csökkent. Ezen kívül a Járay-féle járművek alakja, olyan áramvonalas volt, hogy az autó nem keltett maga mögött nagy örvényeket, kevesebb port és sarat vert fel az úttestről.

A Járay-féle járműalak légellenállása még a mai kutatások szerint is a legkisebb. Az általa kifejlesztett, teljesen áramvonalas autókarosszéria megelőzte korát, s elvei máig is alapjai a jármű-áramlástani vizsgálatoknak. Munkásságát kitűnően jellemzi többek között a Maybach SV35 és a Chrysler Airflow is. 1974. szeptember 22.-én hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor