Tudta-e?
...Japánban a "karoshi" - ha valaki halálra dolgozza magát - évente ezer halálesetet okoz; ami közel 5%-a az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának, a 60 év alatti dolgozók körében?

71. szám - 2008. december 29.

Vajdasági magyar tudósok

Putarich Dr. Ivánszky Veronika

Hidrológus, a műszaki tudományok doktora.

1
Budapesten született 1936. január 9-én. A középiskolát a budapesti Teleki Blanka Általános Gimnáziumban fejezte be, ahol 1954-ben érettségizett. A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karára járt. Amikor 1956-ban kitört a forradalom, abban tevékenyen vett részt. Ezért kitiltják az összes magyar egyetemről és főiskolából.

1961-től a Középdunavölgyi Vízügyi Igazgatóságon dolgozik, mint műszaki előadó. Vállalati javaslattal 1962-ben felveszik a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, ahol 1967-ben diplomázik. Mint okleveles agrármérnök és vízhasznosítási osztályvezető, majd később, mint főmérnök ugyanannál a vállalatnál folytatja “háromdimenziós vízmozgás a talajban” nevezetű kísérleteit. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán folytatja, melynek befejezése után beíratkozik a hároméves szakmérnöki továbbképzésre, ahol 1972-ben okleveles vízgazdálkodási szakmérnökként diplomázik.

1972-ben férjhez megy, és 1973-ban Budapestről áttelepül Jugoszláviába. 1976-tól az Újvidéki Egyetem dolgozója, kezdetben tanácsadó. Magiszteri disszertációját 1982-ben védi meg „Módszerek a felszíni vizek vízhozamának számítása” címen. Az Újvidéki Egyetem Vízrendezési Intézetében tanársegédként dolgozik, és a folyók hősszennyeződésével, a felszíni vizeken a jégképződéssel, valamint determinisztikus transzport-modellekkel foglalkozik.

1986-ba felveszik doktorandusznak a Belgrádi Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karára. Itt 1992-ben megvédi doktori értekezését, melynek címe: "Jégjelenségek előrejelzése a folyókon". 1992-ben kinevezik az Újvidéki Egyetem docensének, és a hidrológia tárgy előadója lett. 1997-től mint egyetemi tanár dolgozik. 2001-ben megjelenik első tankönyve Hidrológiai feladatok megoldása címen. 2003-ban kiadják második tankönyvét is Hidrológia címen.

A holtmedrek hasznosításának programján dolgozik, s ezzel kapcsolatban környezetvédelemmel is foglalkozik. Témaköre kapcsolódik a magyar Vásárhelyi programhoz. 2004-ben az Arany János Közalapítvány pályázatán megbízást kapott a vajdasági Duna és Tisza holtmedreinek tanulmányozására. Kutatási eredményeit könyv formájában a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság 2005-ben jelentette meg.

Több monográfia és több mint 100 tudományos cikk szerzője. Számos tudományos kongresszuson vett részt. Mint meghívott előadó Londonban, Madridban, Budapesten, Kolozsvárott, Prágában, Nyitrán, Pécsett és Veszprémben ismertette kutatási eredményeit.
Több nemzetközi tudományos társaság tagja. Vezetőségi tagja a Jugoszláv Hidrológiai Társaságnak. Tagja a Magyar Hidrológiai Társaságnak, ahol Pro Aqua kitüntetést kapott. Vezetőségi tag a Magyar Professzorok Világtanácsának, ahol Pro Universitate et Scientia kitüntetésben részesült. Köztestületi tagja a Magyar Tudományos Akadémiának és tagja a Vajdasági Magyar Tudományos Társaságnak.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor