Tudta-e?
...hogy honnan ered az óperenciás tenger kifejezés? A honfoglaláskor Magyarországhoz tartozott egy rész a mai Aausztria és Morvaország területéből. Itt folydogált az Ober-Enns folyó,ami az országunk határát jelentette akkoriban. Valószínűleg az erre vetődő vándorlegények rosszúl ejtették ki az Ober-Enns nevét, s amikor hazatértek messzi útjukról, arról meséltek,hogy túl jártak még az "Óperencián is"

Közélet

Lehet zöld és gazdaságos is egyben?

TÓTH Péter

Divat lett a világban ma „bezöldülni”. Egyre-másra különféle zöldpártok alakulnak, zöldmozgalmak indulnak, zöldberuházásokat valósítanak meg.Tovább »

Jönnek a robotok! Végünk van?!

Ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

„Ő hozzájuk fordult…”

PaedDr. EGRESITS Ferenc székesegyházi fő esperes, a győri Hittudományi Főiskola volt rektora, bácsai plébános

Kedves Testvérek! Tanévnyitó szentmisénk olvasmánya a Bölcsesség könyvéből vett részlet /Bölcs 9,13-19/, amelynek az a címe, hogy „Ima a bölcsességért”.Tovább »

Két Szabadkán született híres magyar színművész

Dr. CELLER Tibor

A Latabár család a magyar színjátszás egyik leghíresebb színészdinasztiája. Az 1830-as évektől napjainkig van aktív tagja a családnak a színi pályán.Tovább »

A modern monetáris elmélet

TÓTH Péter

A modern monetáris elmélet (Modern Monetary Theory - MMT) egy viszonylag új megközelítése a pénzügyeknek, a monetáris politikának. Az Amerikai Egyesült Államokból kiinduló nézet azt tartja, hogy szinte minden, amit a költségvetésről, államadósságról, az adókról, és úgy általában a pénzről gondolunk, teljes téveszme, vagy minimum félreértés.Tovább »

A framing vagy keretezés, mint manipulációs módszer

WILHELM Józef

Senki sem szereti, ha megvezetik, ha átverik. A politika, a média azonban nagyon tudatosan használ olyan módszereket, amik finoman szólva nem tisztességesek.Tovább »

Középkori település nyomait tárják fel Bácsfeketehegynél

TÓTH Péter

Bácsfekehegyen, a Krivaja folyó közelében elterülő dombon folyamatban van egy középkori temető feltárása. Eddig 22 sírt tártak fel a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai.Tovább »

Megarégiók, megapoliszok

TÓTH Péter

Életünket alapvetően befolyásolja a földrajzi hely, hiszen egyáltalán nem mindegy, hol élünk. Ilyen megvilágításból is érdekes a gazdasági folyamatokat megvizsgálni, hiszen az egyéni és családi sorsokat nagymértékben meghatározza a „hely szelleme”.Tovább »

Valósággyűlölő eszmék fogságában

WILHELM Józef

A történelem attól válik érthetővé és érdekessé, ha bemutatják az ok-okozati összefüggéseket, ha egy adott múltbéli jelenség kialakulásának gyökeréig hatolnak vissza, ha feltárják egy folyamat fejlődési hátterét és működési mechanizmusait.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor