Tudta-e?
A medveállatkák 151 °C-ra felhevítést percekig is elviselik, napokig túlélik a −200 °C-os fagyasztást, és pár percig −272 °C-on is bírják. Az állat egyes példányai túlélték az 570 000 rad Röntgen-sugárzást. A rendkívül alacsony nyomást (vákuum) és rendkívül magas nyomást (a földi légköri nyomás százszorosát) egyaránt eltűri szervezetük és túlélték a világűrbe való kibocsátást. Méretük 0,2-1 mm-ig terjed

Közélet

Az újvidéki magyar nyelvű közoktatás egykor és most

TUDOMÁNYOS ÉS MŰVÉSZETTÖRTÉNETI MÚLTUNK BEMUTATÁSA - ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

Az év praxisa

Még tart „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat! Ugye Önnek is van egy története?Tovább »

A világgazdaság egy zsineggel összekötözött kártyavár csupán?

TÓTH Péter

Gazdasági szankciók, fenyegető krízis, tőzsdei krach, olajár összeomlás jellemezte a mögöttünk álló évet. Nem tudhatjuk, ebben az évben mi vár ránk, de abban biztosak lehetünk, hogy eseményekben bővelkedik majd, hiszen a globalizációnak köszönhetően az események felgyorsultak. Gyorsan bekövetkezhet egy általános gazdasági élénkülés, de egy hirtelen összeomlás is benne van a pakliban.Tovább »

A valóság tükörképe

Tudományos és művészettörténeti múltunk bemutatása - ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

András-naptól a Cyber Hétfőig

TÓTH Péter

Szent András apostol, a keleti egyház védőszentje az első században élt. A hagyomány szerint átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált. Az ilyen keresztet máig andráskeresztnek nevezik. András apostol napja régebben ünnep volt. A naphoz legközelebb eső vasárnap volt az egyházi év, advent kezdete. Régi ünnepeinket azonban mintha kezdenék kiszorítani különféle „importált hóbortok”, mint amilyen a Fekete Péntek, vagy a Cyber Hétfő.Tovább »

Madárvilág egykor és most

Tudományos és művészettörténeti múltunk bemutatása - ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

A növénygenetika rejtelmei

Dr. Berényi János emlékest (A neves vajdasági növénynemesítő munkássága) címmel tartanak előadást november 21-én, szombaton 18 órai kezdettel a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs IrodájábanTovább »

Református egyházjogi és jogteológiai reflexiók az Európai Unió egyházfelfogására

Dr. SOMOGYI Alfréd református lelkipásztor, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese

Az Európai Unió alkotmánya jelentős elvi és eszmei iránymutatás a tagországoknak az egyházakkal kapcsolatos felfogás és a nemzeti jogrendbe való beágyazás tekintetében…Tovább »

A kereszt civilizációja

SÁFRÁNY Attila

A kétezres évek elején komoly politikai vitát váltott ki a kérdés, hogy az Európai Unió alkotmányának a preambulumába bekerüljön-e a kereszténységre való hivatkozás.Tovább »

Kínai zöld forradalom

TÓTH Péter

Kína impozáns, a történelemben eddig példátlanul és páratlanul gyors gazdasági fejlődését jelentősen beárnyékolja a tény, hogy mindez egy elképesztő mértékű környezetkárosítással párosul. Az ország vezetői sokáig hivatalosan nem ismerték el ennek tényét. Most azonban arról olvashatunk, hogy a jövőben a pekingi vezetés már prioritásként kezeli a környezetvédelmet.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2017 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor