Tudta-e?
A medveállatkák 151 °C-ra felhevítést percekig is elviselik, napokig túlélik a −200 °C-os fagyasztást, és pár percig −272 °C-on is bírják. Az állat egyes példányai túlélték az 570 000 rad Röntgen-sugárzást. A rendkívül alacsony nyomást (vákuum) és rendkívül magas nyomást (a földi légköri nyomás százszorosát) egyaránt eltűri szervezetük és túlélték a világűrbe való kibocsátást. Méretük 0,2-1 mm-ig terjed

Közélet

Repülő miniatűrök

Szombaton a zentai Művelődési Házban látványos nemzetközi makettkiállítást és versenyt szerveztek.Tovább »

Ifjúságkutatás 2007

Az Identitás Kisebbségkutató Műhely a 8. Nyári Ifjúsági Játékokon Ifjúságkutatás 2007 címmel felmérést végzett a Játékokon résztvevők és a rendezvényt látogatók körében.Tovább »

Mamut a városközpontban

(forrás: Magyar Szó, 2007. szeptember 10., hétfő)

Szombaton este Nagykikinda központjában nagy tömeg gyülekezett a Nemzeti Múzeum előtti téren, mindenki a Kika névre keresztelt, 11 évvel ezelőtt a téglagyári agyagban talált mamutra volt kíváncsi.Tovább »

Határtalan barátságok

FARKAS Zita

Huszonegyedik éve már, hogy határon túli magyar fiatalokat látott vendégül Mesztegnyő, a Somogy megyei falu. Csantavérről nyolcan mentünk az egy hetes Kárpát-medencei ifjúsági találkozóra, amely augusztus 15-től 21-ig tartott.Tovább »

Kincses Tarisznya

MUHI Béla

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolával együttműködve a nyári szünidőben immár nyolcadik alkalommal rendezte meg az általános iskolai Kincses Tarisznya tábort.Tovább »

Vadvirág hagyományőrző és honismereti tábor

VARGA Balázs

Idén 13. alkalommal szervezték meg Adán a Vadvirág hagyományőrző és honismereti tábort.Tovább »

A szülő öröme a boldog gyermek

MUHI Béla

Nyári szakmai találkozó és továbbképzés osztályfőnökök részéreTovább »

Valami fontos történik az űrben

Az Astronomija című folyóirathoz fogható errefelé csak Szlovéniában van – Beszélgetés Aleksandar Zorkić főszerkesztővelTovább »

Thurzó Lajos élete és munkássága

TARI László

„Thurzó Lajos neve szimbólummá lett, s magában hordja az egész vajdasági magyar szellemi életet a második világháború után..."Tovább »

Kárpát-medencei Anyanyelvi Tábor – Setétpatak

TÓTH Béla

2. rész - Az idei GENIUS diákverseny legjobbjai jutalmul nemcsak oklevelet és könyvcsomagot, hanem nyári táborokba részvételi felajánlást is kaptak. Négy diákot vitt el Tóth Béla szaktanár, mentor a setétpataki anyanyelvi táborba.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor