Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

Közélet

Repülő miniatűrök

Szombaton a zentai Művelődési Házban látványos nemzetközi makettkiállítást és versenyt szerveztek.Tovább »

Ifjúságkutatás 2007

Az Identitás Kisebbségkutató Műhely a 8. Nyári Ifjúsági Játékokon Ifjúságkutatás 2007 címmel felmérést végzett a Játékokon résztvevők és a rendezvényt látogatók körében.Tovább »

Mamut a városközpontban

(forrás: Magyar Szó, 2007. szeptember 10., hétfő)

Szombaton este Nagykikinda központjában nagy tömeg gyülekezett a Nemzeti Múzeum előtti téren, mindenki a Kika névre keresztelt, 11 évvel ezelőtt a téglagyári agyagban talált mamutra volt kíváncsi.Tovább »

Határtalan barátságok

FARKAS Zita

Huszonegyedik éve már, hogy határon túli magyar fiatalokat látott vendégül Mesztegnyő, a Somogy megyei falu. Csantavérről nyolcan mentünk az egy hetes Kárpát-medencei ifjúsági találkozóra, amely augusztus 15-től 21-ig tartott.Tovább »

Kincses Tarisznya

MUHI Béla

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolával együttműködve a nyári szünidőben immár nyolcadik alkalommal rendezte meg az általános iskolai Kincses Tarisznya tábort.Tovább »

Vadvirág hagyományőrző és honismereti tábor

VARGA Balázs

Idén 13. alkalommal szervezték meg Adán a Vadvirág hagyományőrző és honismereti tábort.Tovább »

A szülő öröme a boldog gyermek

MUHI Béla

Nyári szakmai találkozó és továbbképzés osztályfőnökök részéreTovább »

Valami fontos történik az űrben

Az Astronomija című folyóirathoz fogható errefelé csak Szlovéniában van – Beszélgetés Aleksandar Zorkić főszerkesztővelTovább »

Thurzó Lajos élete és munkássága

TARI László

„Thurzó Lajos neve szimbólummá lett, s magában hordja az egész vajdasági magyar szellemi életet a második világháború után..."Tovább »

Kárpát-medencei Anyanyelvi Tábor – Setétpatak

TÓTH Béla

2. rész - Az idei GENIUS diákverseny legjobbjai jutalmul nemcsak oklevelet és könyvcsomagot, hanem nyári táborokba részvételi felajánlást is kaptak. Négy diákot vitt el Tóth Béla szaktanár, mentor a setétpataki anyanyelvi táborba.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor