Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

Életmód

Guar-gumi és dioxin

SARNYAI Zoltán

A közember számára nemigen ismert a guar-guminak nevezett, távol-keleti tájakon termő növényből előállított anyag. Döntött már úgy, hogy guar-gumis, esetleg dioxinos ételt eszik? Mielőtt döntene, tájékozódjon.Tovább »

Tumormarkerek

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

Egy lehetőség a rosszindulatú betegségek korai felfedezése érdekébenTovább »

A szürkehályog

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse elszürkülését jelenti, melynek következtében a látás jelentősen romlik. Szerencsére ma már a szürkehályog a csökkentlátás legjobban kezelhető oka.Tovább »

Diverticulosis

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A vastagbél falának zsákszerű helyi kiboltosulása és az ezzel kapcsolatos panaszokTovább »

Nyelési nehézségek

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

Egészséges személy esetében a nyelés a táplálkozás egyik legtermészetesebb mozzanata. Ez a normál körülmények között teljesen automatikus folyamat azonban sok embernek komoly problémát jelent, ami mögött igen komoly betegségek is rejtőzhetnek.Tovább »

Csak egy csepp vér!

PÁSZTOR Sándor

Prim. mr. sci. med. Jaroslava Hovan-Somborac, a CaliVita International egyik orvosszakértője a szervezet homeosztázisának korszerű felmérési módjáról beszélTovább »

Paramedicina és annak veszélyei

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A paramedicina egyik veszélye, hogy képzetlen, felelőtlen kuruzslók pénzszerzési, megélhetési eszközévé válhat. Nyugaton a természetgyógyászok csak egy-egy orvos ellenőrzése mellett, és megfelelő képzettséggel (diplomával) tevékenykedhetnek.Tovább »

Balkezesek

A kutatók a barlangok falán található kézlenyomatok vizsgálata alapján úgy találták, hogy a lenyomatok készítőinek 23%-a volt balkezes. Tehát már ekkor kialakult a ma jellemző arány.Tovább »

Szélütés, agyvérzés, stroke

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A szélütés (agyvérzés, stroke) egy olyan súlyos idegrendszeri károsodás, amely az agyi keringés zavarának következménye. Hasonló klinikai szindrómáról, tünetegyüttesről van szó, mint például a láz vagy a szívelégtelenség.Tovább »

Az evési zavarok kialakulása a társadalmi nyomás hatására

Korunk túlidealizált szépségeszményei miatt egyre nő az emberek félelme a kövérségtől, és a nyugati társadalmakban lassan népbetegséggé válnak az étkezési zavarok.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor