Tudta-e?
hogy a Kaliforniai Műegyetemen olyan beültethető műanyag szemlencsét találtak fel, amely egy bizonyos rezgésszámú ibolyántúli fény hatására megváltoztatja domborulatát, tehát az illetőnek olvasáshoz sem kell szemüveget felvennie?

Életmód

Klónt vegyenek!

A modern laboratóriumokban a tudós professzorok képesek „feltámasztani” az elpusztult házi kedvenceket, illetve létrehozni azok tökéletes mását…Tovább »

Ételfertőzések és ételmérgezések

KORPONAI László, okl. élelmiszeripari mérnök

Ételfertőzés élő baktériumokat tartalmazó étel, élelmiszer fogyasztását követően alakul ki. Ételmérgezés esetén nem élő baktériumok, hanem az általuk termelt toxinok (mérgező anyagcsere-termékek) okozzák a betegséget.Tovább »

A rejtélyes vérkép

Mit is jelentenek a rövidítések, a vérkép mellé beírt számok, hogyan deríthető ki a véreredmény üzenete?Tovább »

Kutya nagy meleg van

MUHI Béla

A nagy nyári hőséget nevezzük kánikulának. A canis latinul kutyát jelent, tehát nem véletlenül mondják az emberek, hogy kutya nagy meleg van… Hogyan viselkedjünk, mire vigyázzunk a nagy nyári melegben?Tovább »

Négy évtizede volt az első sikeres szívtranszplantáció

National Geographic

A sebészeti transzplantáció nem újkeletű találmány. Már a 16. században próbálkoztak ezzel a gyógyászati móddal. Az események a 19. században gyorsultak fel, de az első sikeres szívátültetésre 1967-ig kellett várni.Tovább »

Ha kávét iszunk, tovább élünk

Tovább élhetnek azok a nők, akik naponta négy-öt csésze kávét fogyasztanak, mint azok, akik nem kávéznak. A férfiakkal kapcsolatban ezt nem sikerült igazolni - írták spanyol kutatók az egyik legtekintélyesebb orvosi folyóiratban.Tovább »

Mi van a nap alatt?

MUHI Béla

A Nap egyszerre hasznos és ártalmas is. Nyári kánikulában menjünk-e napra egyáltalán, s ha igen, akkor hogyan védekezzünk a nap kártékony hatásaival szemben?Tovább »

Mikroorganizmusok

Mindenfelé baktériumok, vírusok, gombák és algák, gyűjtőnevükön mikroorganizmusok milliói élnek velünk, rajtuk, bennünk.Tovább »

A csendes gyilkosok – tévhitek és valóság

dr MUHI B. Béla

Adalékanyagok, aromák, színezőanyagok nélkül szinte elképzelhetetlen a mai élelmiszergyártási technológia.Tovább »

Egészséges-e a csak növényi táplálkozás?

Nem csak a ruházkodásnak, vagy a frizurának van és volt divatja, de a táplálkozásnak is.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor