Tudta-e?
4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek" illetve az angol "honeymoon" kifejezés. (moon - hold) - mivel a babilóniak holdhónapot használtak

Életmód

Nyelési nehézségek

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

Egészséges személy esetében a nyelés a táplálkozás egyik legtermészetesebb mozzanata. Ez a normál körülmények között teljesen automatikus folyamat azonban sok embernek komoly problémát jelent, ami mögött igen komoly betegségek is rejtőzhetnek.Tovább »

Csak egy csepp vér!

PÁSZTOR Sándor

Prim. mr. sci. med. Jaroslava Hovan-Somborac, a CaliVita International egyik orvosszakértője a szervezet homeosztázisának korszerű felmérési módjáról beszélTovább »

Paramedicina és annak veszélyei

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A paramedicina egyik veszélye, hogy képzetlen, felelőtlen kuruzslók pénzszerzési, megélhetési eszközévé válhat. Nyugaton a természetgyógyászok csak egy-egy orvos ellenőrzése mellett, és megfelelő képzettséggel (diplomával) tevékenykedhetnek.Tovább »

Balkezesek

A kutatók a barlangok falán található kézlenyomatok vizsgálata alapján úgy találták, hogy a lenyomatok készítőinek 23%-a volt balkezes. Tehát már ekkor kialakult a ma jellemző arány.Tovább »

Szélütés, agyvérzés, stroke

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A szélütés (agyvérzés, stroke) egy olyan súlyos idegrendszeri károsodás, amely az agyi keringés zavarának következménye. Hasonló klinikai szindrómáról, tünetegyüttesről van szó, mint például a láz vagy a szívelégtelenség.Tovább »

Az evési zavarok kialakulása a társadalmi nyomás hatására

Korunk túlidealizált szépségeszményei miatt egyre nő az emberek félelme a kövérségtől, és a nyugati társadalmakban lassan népbetegséggé válnak az étkezési zavarok.Tovább »

Veseátültetés (transzplantáció)

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A krónikus veseelégtelenség kezelésének egyik módszere a veseátültetés. Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette egy szervnek átültetését egyik szervezetből a másikba.Tovább »

Az őssejt

A jövő gyógyászatának egyik legígéretesebb területe a sejtterápia, az őssejtek alkalmazása.Tovább »

Nyaki verőérszűkületek

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

Az agyhoz négy verőér vezet. Kis egyszerűsítéssel azt mondhatjuk, hogy két verőér a nyak elülső oldalán, a lágyszövetek között szalad végig (a 2 arteria carotis), két párja pedig a nyakcsigolyák közötti csontos csatornában éri el az agyat (a 2 arteria vertebrobasilaris).Tovább »

Mit E-szünk?

Aki semmit sem tud arról, hogy mit eszik, végtelenül kiszolgáltatott. Tudnunk kell, mi jut be a szervezetünkbe, hiszen az egészségünkről van szó. Vásárláskor a termék címkéjén olvassuk el az összetételi felsorolást. Alapelvi szinten törekedjünk arra, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó élelmiszert vásároljunk és fogyasszunk.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor