Tudta-e?
...hogy az AB a legújabb vércsoport? Éppen ezért nagyon ritka, a népesség kevesebb, mint 5%-nál fordul elő. A kaukázusi A és a mongol B típus ,,összeolvadásának'' eredménye.

Életmód

Méhnyakrák - figyelemmel megelőzhető

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A méhnyakrák leggyakrabban 30 és 60 éves kor között fordul elő, nők körében az emlőrák után a második daganattípus, amely a leggyakrabban halálos szövődményekkel jár. A tudomány mai álláspontja szerint a méhnyakrák kialakulásában nincs jelentős szerepe a genetikai öröklődésnek. Nagy részét a humán papilloma-vírus (HPV) vírus okozza.Tovább »

Szív – megelőzés, betegség és az újraélesztés

Dr. Mihalek Nóra

Az ember nap mint nap számos tényezővel találja szemben magát, melyek rendkívül káros hatással vannak a szervezetre és az egészségügyi állapotra. Legtöbbször az emberek jelentős része nem fordít kellő figyelmet ezeknek a tényezőknek a megszüntetésére.Tovább »

Mozgáshiány - vérrögképződés

Dr. Mihalek Nóra

Nyáron a szabadtéri sportok és aktivitások helyet találnak a napi teendők listáján. Sokszor nem vesszük figyelembe, hogy egy kis mozgással mennyit teszünk szervezetünk javára. Ez a szöveg, most nem cukorbetegség vagy magas vérnyomáshoz kapcsolódik, hanem egy ritkább, viszont súlyosabb elváltozáshoz – a vérrög kialakulásához.Tovább »

Az Egészségügyi Világszervezet szerepe a koronavírus megfékezésében

Dr. Mihalek Nóra

Az egészség fogalmáról nemigen beszélhetünk egy kulcsfontosságú intézmény, az Egészségügyi Világszervezet megemlítése nélkül.Tovább »

A szűrővizsgálatok fontossága

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Az orvostudomány mai állása szerint, a betegségteher mérséklésére hosszú távon a betegségmegelőzés, a halálozás mérséklésére közép- és rövidtávon a szűrővizsgálat a legígéretesebb stratégia.Tovább »

Az ülő foglalkozással kapcsolatos nyakfájdalom

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A munkahelyi hiányzások hátterében leggyakrabban a mozgásszervrendszeri megbetegedések állnak.Tovább »

A csontsűrűség feltárja az oszteoporózis első jeleit

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely a kóros és spontán csonttörések kockázatának fokozódásával jár.Tovább »

Vigyázat – napsütés!

Dr. Mihalek Nóra

Megérkezett a nyár. A strandolás, kempingezések, utazások és pihenés ideje. A hideg téli és hüvös tavaszi napokat követő hirtelen megnövekvő hőmérséklet nagy kihatásal van, mint az idősebb emberek, mint pedig a fiatalabb populációra.Tovább »

Mit érdemes tudni a sérvekről?

Dr. CELLER Tibor

A sérv az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés a sebészetben.Tovább »

A sport hatása egészségünkre

Dr. CELLER Tibor

Az egészséges életmód javítja az állóképességet és az erőnlétet, segít a betegségek megelőzésébenTovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor