Tudta-e?
...az ókori Egyiptomban élő Peseshet úrnő (ie. 2600 környékén) volt a történelem első ismert női orvosa?

Technika

Sir Yugo

dr MUHI B. Béla

Országunk autóipari büszkeségét, a Jugót már korábban nyugdíjaztatták, ám népszerűsége úgylátszik töretlen. Nemrég Angliában (is) megalapították a Jugó rajongók klubbját.Tovább »

Kormányfői luxus

dr MUHI B. Béla

A luxusautókra is nagy az igény a földgolyó egyes tájain. Nehezen elhihető, de egy Rolls Royce, Bentley, Bugatti, vagy Maybach modellre akár éveket is várnak a dúsgazdag megrendelők.Tovább »

Száz éves a Chevrolet

dr MUHI B. Béla

Az amerikai álom jubileumaTovább »

Elektromos törpe

dr MUHI B. Béla

Töretlenül növekszik a kis, városi autók népszerűsége világszerte. A modellek fokozatosan zsugorodnak, mind kisebb parkolóhelyet igényelnek, fogyasztásuk csökken.Tovább »

Magát tölti a jövő laptopja

A nanotechnológiai kutatások fejlődésével hamarosan megjelenhetnek a billentyűzet használatával elektromos áramot termelő laptopokTovább »

Skoda

Emil von Skoda gépműhelyeit, kovácsüzemeit és szerszámkészítő műhelyeit 1899-ben Skoda Művek néven egyesítette, létrehozva Európa egyik legnagyobb, 37 ezer embert foglalkoztató ipari komplexumát.Tovább »

Az elektroncsövektől az Mp3-asig

dr MUHI B. Béla

Manapság szinte el sem lehet képzelni az autózást zenehallgatás nélkül.Tovább »

A Wankel motor

A Wankel-motor a belső égésű motorok egyik fajtája, amelyben a dugattyú a hagyományos belső égésű motoroktól eltérően nem alternáló mozgást végez, hanem vízszintes tengely körül forog egy speciális alakú hengerben.Tovább »

János Viktor

Már korábban is írtunk az autóipar legendás magyar alakjairól, akik nélkül számtalan klasszikus modell, mérnöki újítás és találmány nem jöhetett volna létre.Tovább »

Az MZ története

dr MUHI B. Béla

Az RT 125 annyira jó és népszerű konstrukció volt, hogy egyhamar a világon legtöbbet másolt motorkerékpárrá vált, többek között a Harley-Davidson, a BSA és a Yamaha is utánozta. A motorblokkot a keletnémetek kisebb módosításokkal 40 éven át gyártották.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor