Tudta-e?
A rulettet Blaise Pascal, francia matematikus találta fel.

85. szám - 2011. június 01.

Autó-motor

János Viktor

Már korábban is írtunk az autóipar legendás magyar alakjairól, akik nélkül számtalan klasszikus modell, mérnöki újítás és találmány nem jöhetett volna létre.

2
János Viktor, akit a világon mindenhol csak úgy ismernek, hogy Vittorio Jano, Olaszországban az Alfa Romeo konstruktőre volt. Előtte a FIAT tervező részlegének a vezetője volt. Nevéhez fűződik többek között a legendás Alfa Romeo Grand Prix P2 és az Alfa Romeo 6C 1500 modellek megalkotása.

Magyarországról kivándorolt szülők gyermekeként 1891. április 22-én született San Giorgio Canavese-ben, Olaszországban. 18 éves korától szakmunkásként különböző autógyárakban dolgozott, de többek között apja műhelyében segédkezve leste el az autóépítés alapjait.

20 évesen már a FIAT tervezési, majd fejlesztési osztályára került. 30 évesen lett a FIAT tervező részlegének vezetője, és részt vett a híres 2 literes versenyautó tervezésében. Karrierje azonban akkor kezdett meredeken felfelé ívelni, amikor két évvel később 1923-ban versenyautó-konstruktőrként az Alfa Romeo-hoz szegődött.

Legelső autója a Grand Prix P2-es modell volt, amely Monzában diadalmaskodott, az 1925-ös világbajnokságon. A soron következő években is sorra nyerte a versenyeket. Következő legendás autója az 1927-ben megalkotott 6C 1500-as típus volt. Az általa tervezett autóknak a sikere, a magas szintű mérnöki tervezés mellett, többek között annak is köszönhető volt, hogy a kivitelezésükkor frissiben felhasználta a technika legújabb vívmányait, így azok a versenypályákon jobb eredményt értek el, mint a vetélytársak járművei.


Alfa Romeo Grand Prix P2

1928-tól az Alfa Romeo fejlesztési részlegét irányította. János Viktor itt már nem csak tervezőként vett részt az autók fejlesztésében, hanem tesztelte is az újabb és újabb versenyautókat. 1937-ben a Lanciához szerződött, a cég vezető mérnöke lett. Részt vett a forradalmi D50-es forma 1-es versenyautó kifejlesztésében és a szintén legendás Aurelia Gran Turismo megalkotásában.

Ezek után mi maradhatott volna hátra, dolgozott a Ferrarinak is. 1965. március 13-án halt meg, munkásságának méltó emléket állítottak az Alfa Romeo és a Ferrari múzeumában is.


Lancia D50
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor