Tudta-e?
hogy a Kaliforniai Műegyetemen olyan beültethető műanyag szemlencsét találtak fel, amely egy bizonyos rezgésszámú ibolyántúli fény hatására megváltoztatja domborulatát, tehát az illetőnek olvasáshoz sem kell szemüveget felvennie?

Technika

Autóinvázió Kínából

dr MUHI B. Béla

Egyesek szerint néhány év múlva elözönlik utainkat a kínai autók. A maroktelefonunk, televíziónk, számítógépünk, trikónk, alsónadrágunk mind Kínában készül, miért lenne más a helyzet a gépkocsikkal?Tovább »

Négykerekű sárkányok

dr MUHI B. Béla

Az elkövetkező években hatalmas méreteket ölt majd a kínai olcsó autók exportja – állítják a szakemberek.Tovább »

Tesla fest – 2009

MUHI Béla

Újítások, találmányok és az alkotókészség 23. nemzetközi fesztiválja volt Újvidéken a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban.Tovább »

Eljött a digitális könyvek korszaka

Az Amazon kézben tartható digitális könyve, pontosabban könyvleolvasója, az eddig csak az Egyesült Államokban forgalmazott Kindle a jövőben nemzetközivé válikTovább »

Elektromos Trabant

2012 végére piacra kerülhet a legendás Trabant környezetbarát utódja, az elektromos meghajtású "Trabant nT". A tanulmányautót a frankfurti autószalonon mutatták be.Tovább »

Autógyártás Magyarországon

Bálint Sándor, www.scitech.mtesz.hu

2. rész - A benzinmotoros gépkocsi alig ötnegyed évszázados múltra tekint vissza. Megjelenése serkentette a gazdaságot, kiszolgálására új szakmák, új iparágak alakultak, új munkahelyek teremtődtek.Tovább »

Élő sejtekben mér toxint

Élő sejteken belül méri a tumorkeltő méreganyagokat, valamint a rákgyógyszerek hatékonyságát jelző nyomokat egy miniatűr szenzor, melyet amerikai kutatók fejlesztettek kiTovább »

A gazdagok játékszere

A Tesla Roadster, a kaliforniai Tesla Motors vállalat korszerű elektromos autója talán a jövő meghatározó járműve lesz, de a tömegtermeléshez még több évi fejlesztésre és sok százmillió dollárra van szükségTovább »

Autógyártás Magyarországon

Bálint Sándor, /www.scitech.mtesz.hu

A benzinmotoros gépkocsi alig ötnegyed évszázados múltra tekint vissza. Megjelenése serkentette a gazdaságot, kiszolgálására új szakmák, új iparágak alakultak, új munkahelyek teremtődtek.Tovább »

Minimikroszkóp, körbe terelt fénnyel

Az amerikai katonai eszközöket kutató-fejlesztő ügynökség, a DARPA felhívására fiatal egyetemi oktatók és hallgatók olyan kisméretű mikroszkópok kialakításán dolgoznak, amelyek akár a fényképezésre képes mobilokba és iPodokba is beszerelhetők.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor