Tudta-e?
A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.

11. szám - 2007. augusztus 13.

SZÁMÍTÁSTECHNIKA

25 éves a smiley

Nem is gondolnánk, hogy ilyen öreg az a mosoly, melyet az Internet felhasználók nap mint nap használnak a vicc, érzések, arckifejezések megjelölésére.
BAJI Zsolt

Nem is gondolnánk, hogy ilyen öreg az a mosoly, melyet az Internet felhasználók nap mint nap használnak a vicc, érzések, arckifejezések megjelölésére. 25 évvel ezelőtt Scott Fahlman informatikus, a mesterséges intelligencia kutatója a Carnegie Mellon Egyetem fórumán 1982. szeptember 19-én tette az ajánlatot, hogy a vicc jelölésére használják a :-) jelölést. Ekkor még a hálózat nem az Internet volt, hanem az ArpaNet, mely az egyetemeket kötötte össze (ebből alakult ki a globális Internet). Az egyetem neves professzorai többek között azon vitáztak, hogy hogyan jelöljék meg a hálózaton, ha valaki csupán viccelődik, nem gondolja komolyan a leírt szöveget. Ugyanis probléma merült fel a kommunikációban e téren, merthogy a betűk mögött sajnos nem láthatók az arckifejezések. Fahlman is napokon átgondolkodott a megfelelő jelölésen, míg megtette ajánlását a jól ismert smiley jelre. Sőt, nem csupán a mosolygós arcra tett ajánlást, hanem a szomorúra is. A jelölés pillanatok alatt elterjedt a hálózaton, és további érzések ábrázolására mára már több egyéb forma is kialakult.

Az egész világ elfogadta a jelölést, a karakterek segítségével formázott fejeket, azonban mégsem mondhatjuk, hogy egységesek vagyunk. Sokan az eredeti három karakter helyett csak két karakterrel jelölnek. Az ázsiai népek teljesen másképp jelölik a mosolyt, ők inkább a vízszintesen álló fejet alkalmazzák, vagyis a (*_*). Sőt, sok más jelölés is ismeretes. Egyes csoportok, baráti vagy más jellegű társaságok időnként kialakítanak maguknak tetsző jelöléseket az érzéseiknek megfelelően.

A webes fórumok és a gyors üzenetküldő szolgáltatások (instant messenger) további áttörést hoztak a jelölésekben. Ugyanis e karakterláncolatokat átalakítják képekké, sőt egyesek akár érdekes kis animációkat is alkalmaznak, melyek jobban kitűnnek a hétköznapi karakterek közül, ízesebbé, érthetőbbé téve a karakterek által művelt kommunikációt. Mi több, már a mobiltelefonunkba (az SMS és az MMS), és más karakteres úton kommunikáló eszközeinkbe is évekkel ezelőtt beépültek már ezek a kis grafikus jelek, áttekinthetőbbé téve üzeneteinket. Mára már az új karaktertáblázatban, az Unicode-ban, mely minden nyelv betűit ismeri, külön kódokat használnak három smiley arc megjelenítésére: U+2639, U+263A(☺), U+263B(☻).

Azonban maga a mosolygós arc mégsem a számítógépek hozadéka, sokkal régebb óta létezik. Az arc megalkotása Harvey Ball nevéhez fűződik, aki 1963-ban rajzolta meg a sárga labdát két ponttal, mely a szemeket ábrázolta, és egy félkörrel, mely a mosolyra húzott száj jelölése volt. Neki semmilyen hasznot nem hozott a figura megalkotása, mivel semmilyen szolgáltatás, vállalat, termék védjegyévé nem vált, nyilvánosan használható emblémaként került bejegyzésre az USA-ban. Az 1970-es évek elején kezdték popularizálni a rajzocskát, pólókra nyomtatva, öntapadó lapokra rajzolva azt, melyet amerikai stílusban sok embernek szétosztottak. Így lett közismert a sárga, mindég mosolygó arcocska, mely később az Internetre is rátette a kezét.


Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor