Tudta-e?
...hogy egy felnőtt ember tüdejében naponta kb. 10 ezer liternyi levegő cserélődik?

17. szám - 2007. szeptember 24.

Csillagászat

Hogyan óvjuk optikánkat a portól?

Az optikatisztítás nagy tapasztalatot, szakértelmet, és néhány speciális eszközt igényel. Ezek hiányában a régi mondás érvényes: A poros optika jobb, mint a karcos.
PÁSZTOR Sándor

Az optikatisztítás nagy tapasztalatot, szakértelmet, és néhány speciális eszközt igényel.
Tehát csak az fogjon bele az optikai eszköz tisztításába, aki biztos abban, hogy nem okoz nagyobb kárt, mint amit az optika nem kellő tisztasága okozna. Minden esetre legokosabb megelőzni a problémákat.

Ha azt akarjuk, hogy minél kevesebbszer kelljen tisztítani optikai műszereinket, íme néhány jó tanács és szabály, amely betartása segíthet megőrizni a kedvencünk által nyújtott minőséges képen a kellő fényerősséget, a kontrasztokat és élességet.

Először tisztázzunk valamit: a kép világosságát nem szabad összetévesztenünk a kép élességével, mert a por nem egyformán hat rájuk. A por ugyanis csak a szemlencsére lehet kihatással, a zsír, ujjlenyomat és hasonlók viszont a kép élességére, felbonthatóságára és kontrasztjára. Úgyszólván minden optikai eszköz megtisztítható nyomás alatt levő levegő segítségével (biciklipumpával, vagy még inkább sűrített levegőt előállító eszközzel). A poros és piszkos optika igen sok bosszúságot okoz, mert tulajdonosai arra gondolnak, hogy vajon mennyivel jobb volna a kép minősége, ha azok a kis foltok nem volnának a tükrön vagy a lencsén. A helyzet az, hogy néhány pontocska vagy kisebb folt nem fog lényegesen kihatni rá. Ezek az apró vízcseppek kondenzáció eredményei, vagyis akkor száradnak rá készülékünkre, amikor nedves időben vesszük ki dobozából. Ha zseblámpával a lencsék vagy a tükrök helyére világítunk, rendszerint csillogó, ezüstös színük van e cseppeknek. Tisztán esztétikai okokból ne törekedjünk eltávolításukra, mert nem szabad túlzásba vinni az optikai eszközök tisztítását. A por, néhány rendkívül poros készüléktől eltekintve, ugyanígy semmilyen kihatással sincs a kép minőségére.

Mindez ellen nagyon egyszerűen védekezhetünk: használjuk a gyári védőborítót, melyet együtt vásároltunk a készülékkel. Ha már nincs meg, Milan Gucić a következőket javasolja az Astronomija című lapban:
Először is: készítsünk méretre műanyagborítót, mert a kartonborító a nedves levegő hatására még aznap este tönkremegy.
Másodszor: amikor nem használjuk a készüléket, húzzunk rá műanyagzacskót, és rögzítsük gumikarikával (még akkor is, ha megvan a gyári védőborítónk), hogy optikai felületei és a por lerakodására érzékeny részei minden oldalról védve legyenek Ezek rendszerint a műanyag- és a fémrészek közötti rések, melyek, a készüléktől függően annak elülső (pl. a lencsék) vagy hátulsó részén (szemlencsék) vannak. A másodlagos optikát (keresőket, okulárokat stb.) táskákban és dobozokban kell tartani, ezért nem szükséges külön zacskóba tekerni őket. Amennyiben a teleszkóphoz vagy távcsőhöz táskánk is van, a zacskótól szintén eltekinthetünk.
Nem árt időnként alaposan kiporszívózni ezeket a réseket, mert így megakadályozhatjuk, hogy megtapadjon a por. Használaton kívül a készülékünknek éppúgy gondját kell viselnünk, hogy aztán elvárásunk szerint szolgáljon bennünket.

A témáról további részletes ismertető található a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján:
http://www.mcse.hu/tavcsoves_sarok/20060902_optikatisztitas_2.html

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor