Tudta-e?
A madarak a tájékozódáshoz az égitesteket is felhasználják, szemük időbeli felbontóképessége lekörözi az emberét, számukra egy mozifilm inkább csak állóképek egymásutánjának tűnhet.

1. rész

Virtuális valóság (látszólagos valóság)

“Az ezredfordulóra széles körben elterjed majd a Virtuális Valóság nevű technológia. Segítségével bejuthatunk a komputer teremtette mesterséges világegyetembe, amelyben a lehetõségek a képzelethez hasonlóan korlátlanok. Alkotói milliónyi pozitív hatásról álmodoznak, míg mások gondolataink szabadságát féltik tõle.” (Leonard, B: Fűnyíróember című filmjébõl)
Klucsik Gábor

5
“Az ezredfordulóra széles körben elterjed majd a Virtuális Valóság nevű technológia. Segítségével bejuthatunk a komputer teremtette mesterséges világegyetembe, amelyben a lehetõségek a képzelethez hasonlóan korlátlanok. Alkotói milliónyi pozitív hatásról álmodoznak, míg mások gondolataink szabadságát féltik tõle.”
(Leonard, B: Fűnyíróember című filmjébõl)

Mi is valójában a virtuális valóság?


A meglévő szakirodalmak, ha kis mértékben is, de eltérő válaszokat adnak a fenti kérdésre. Első pillanatra a virtuális valóság (Virtual Reality) mint szóösszetétel meglepő, hiszen ez a két szó erősen ellentmond egymásnak.

Mit jelent a virtuális szó?

A virtuális szó a látszólagos szó idegen megfelelője. Látszólagos, tehát nem létező, vagy nem valós. A szó nyelvi értelmezésén túl nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a virtuális szó a számítástechnikában meglehetősen új jelentéstartalmat kapott.

Mit jelent a valóság szó?

Valóságnak, vagy valódinak mondunk egy tárgyat, jelenséget, ha érzékszerveink közül legalább az egyikével érzékeljük. Ilyen szempontok szerint tehát a látás, a hallás, a tapintás, a szaglás és az ízlelés az alapja minden olyan összehasonlításnak, amellyel a látszólagos és a valóságos világot megkülönböztetjük.
Az olyan számítógépes szimuláció megjelenése, amely kiterjed szinte valamennyi emberi érzékszervre és azokat aktívan manipulálja, új fogalom bevezetését tette szükségessé.
Ez az új összetett fogalom: Virtuális Valóság

Hogyan is lehetne meghatározni a virtuális valóságot?

A virtuális valóság definíciója:
Az eredeti amerikai-angol szóhasználat szerint virtuális, vagyis látszólagos valóságnak (Virtual Reality) nevezik azokat a legújabb számítógépes alkalmazásokat, amelyek segítségével a felhasználó által bejárható, felfedezhető mesterséges, háromdimenziós környezetben világo(ka)t lehet létrehozni, manipulálni.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor