Tudta-e?
Testük méretéhez képest a bogarak a legerősebb állatok bolygónkon. Egy orrszarvúbogár például saját tömegének 850-szeresét képes elvinni a hátán.

1. rész

Virtuális valóság (látszólagos valóság)

“Az ezredfordulóra széles körben elterjed majd a Virtuális Valóság nevű technológia. Segítségével bejuthatunk a komputer teremtette mesterséges világegyetembe, amelyben a lehetõségek a képzelethez hasonlóan korlátlanok. Alkotói milliónyi pozitív hatásról álmodoznak, míg mások gondolataink szabadságát féltik tõle.” (Leonard, B: Fűnyíróember című filmjébõl)
Klucsik Gábor

5
“Az ezredfordulóra széles körben elterjed majd a Virtuális Valóság nevű technológia. Segítségével bejuthatunk a komputer teremtette mesterséges világegyetembe, amelyben a lehetõségek a képzelethez hasonlóan korlátlanok. Alkotói milliónyi pozitív hatásról álmodoznak, míg mások gondolataink szabadságát féltik tõle.”
(Leonard, B: Fűnyíróember című filmjébõl)

Mi is valójában a virtuális valóság?


A meglévő szakirodalmak, ha kis mértékben is, de eltérő válaszokat adnak a fenti kérdésre. Első pillanatra a virtuális valóság (Virtual Reality) mint szóösszetétel meglepő, hiszen ez a két szó erősen ellentmond egymásnak.

Mit jelent a virtuális szó?

A virtuális szó a látszólagos szó idegen megfelelője. Látszólagos, tehát nem létező, vagy nem valós. A szó nyelvi értelmezésén túl nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a virtuális szó a számítástechnikában meglehetősen új jelentéstartalmat kapott.

Mit jelent a valóság szó?

Valóságnak, vagy valódinak mondunk egy tárgyat, jelenséget, ha érzékszerveink közül legalább az egyikével érzékeljük. Ilyen szempontok szerint tehát a látás, a hallás, a tapintás, a szaglás és az ízlelés az alapja minden olyan összehasonlításnak, amellyel a látszólagos és a valóságos világot megkülönböztetjük.
Az olyan számítógépes szimuláció megjelenése, amely kiterjed szinte valamennyi emberi érzékszervre és azokat aktívan manipulálja, új fogalom bevezetését tette szükségessé.
Ez az új összetett fogalom: Virtuális Valóság

Hogyan is lehetne meghatározni a virtuális valóságot?

A virtuális valóság definíciója:
Az eredeti amerikai-angol szóhasználat szerint virtuális, vagyis látszólagos valóságnak (Virtual Reality) nevezik azokat a legújabb számítógépes alkalmazásokat, amelyek segítségével a felhasználó által bejárható, felfedezhető mesterséges, háromdimenziós környezetben világo(ka)t lehet létrehozni, manipulálni.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor