Tudta-e?
...hogy a szőlő rendkívül jótékony hatással van a bőrre, vesére, májra, anyagcserére?

9. rész

VR szerkesztő programok

VRML (Virtual Reality Modeling Language, magyarul: látszólagos valóságot modellező nyelv) nyelv. A VRML általános, szöveg alapú nyelv, amelyet speciálisan háromdimenziós objektumok készítésére terveztek.

A VRML különböző platformokon használható, beleértve a UNIX, Mac és Windows környezetet. A tervezők elsősorban arra használják a VRML nyelvet, hogy 3D grafikus képeket hozzanak létre vele. Azonban a VRML segítségével háromdimenziós szövegek is készíthetőek, speciális 3D világok építhetők fel és 3D jelenetsorok jeleníthetők meg.

A VRML ötlete 1994-ben Genfben, az első World Wide Web konferencián született meg. A résztvevők egy csoportja egyetértett abban, hogy szükség van egy közös nyelvre, a 3D színpadok és a WWW mutatók összekapcsolására. Közvetlenül a konferencia után létrehoztak egy „www-vrml” levelezési listát, amely vitafórumként szolgált a nyelv fejlesztésének kérdéseiben. A levelezési lista tagjai egyetértettek abban, hogy a VRML-t a Silicon Graphics, Inc. Open Inventor ASCII fájlformátumából származtassák, amit a nyelv első definíciójában kibővítettek WWW mutatókkal.

A VRML segítségével elméletben világok, terek felépítését írhatjuk le. Egy ilyen tér egész alapvető dolgokból összerakható, definiálhatunk különböző egyszerű mértani alakzatokat, (például kockákat, gömböket, kúpokat) ezeknek felületet, tulajdonságokat adhatunk, átlátszóságukat, fényvisszaverő képességüket szabályozhatjuk, majd különböző transzformációkkal (mozgatás, forgatás stb.) elhelyezhetjük őket végső helyükön. Végül kialakított terünket különböző szögekből bevilágíthatjuk, valamint más terekre mutatóhivatkozásokat helyezhetünk el az egyes objektumokon, ezáltal komplex, sok részből álló világokat hozhatunk létre.

A VRML világokat az elterjedtebb böngészők beépített bedolgozó modulokkal támogatják. Ezen bedolgozó moduloknak, és még más programoknak is létezik önálló, futtatható változata, a grafikus felülettel rendelkező operációs rendszerek mindegyikén hozzáférhető VRML megjelenítő program. Az ilyen programok azonban intenzíven használják a géperő forrásait, ezért az optimális teljesítményhez megfelelő hardverről célszerű gondoskodni.

Gyakorlatilag a VRML nyelv egy sima ASCII szöveg, minden fent leírt tényezőt ebben a szöveges állományban definiálunk. Természetesen a testek felületét megadó bittérképek külön bináris állományokban tárolódnak, de a világot leíró minden információ egyetlen egy szöveges fájlban rejlik. Ez a fájl szerepéből kifolyólag sajnos néha extrém méreteket tud ölteni, nem ritka a több megabyte hosszú állomány sem.

A fájl méretének csökkentésére szolgáló megoldás: az eredeti VRML információkat tároló szöveges fájlt egy tömörítő programmal legalább tizedére tömörítik, ezt a tömörítést azonban az elterjedt böngészők felismerik, kitömörítik a letöltött állományt, és így jelenítik meg az eredeti világot.

A bonyolultabb VRML világok elkészítéséhez mindenképpen használjunk valamilyen segédprogramot. Léteznek grafikus VRML szerkesztők, mint amilyen a LVIEW, AC3D, RenderSoft VRML Editor.

A felhasználók a 3D világokat böngészővel vagy segédprogrammal kiegészített Web-böngészővel nézhetik meg és barangolhatják körbe. A megfelelő segédprogramokat (plug-in-ek) installálni kell a böngésző részére. A legismertebb plug-in-ek: Cosmo Player, Live3D, Liquid Motion, VRML 2.0 Viewer, WorldView 2.1, Community .
- A Live3D kizárólag a VRML 1.0 fájlok megjelenítésére alkalmas.
- Cosmo Player -nek alapvetően az a feladata, hogy megjelenítse a VRML 2.0 fájlokat, de – bizonyos korlátok között - alkalmas a VRML 1.0 fájlok megjelenítésére is. [12.]
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor