Tudta-e?
Hogy Kínában hivatalosan ötvenöt különböző nemzetiség él!

Történelem

Növények a világtörténelem színpadán

WILHELM Józef

Érdemes elgondolkodni azon, honnan származik egy-egy növény, milyen történelmi körülmények között került őshazájából hozzánk, és milyen szerepet játszott a történelem során…Tovább »

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Hosszú ideig iskolázottságot, szélesebb látókört nem vártak el a nőktől, még a 19. század derekán is megrökönyödés fogadott minden olyan próbálkozást, amellyel tanulni, szakmát, hivatást szerezni, a férfiakkal egyenlő jogokat biztosítani szerettek volna…Tovább »

Száz éve történt

WILHELM Józef

A béke helyett az 1915-ös év újabb katonai és politikai tervek kovácsolásához vezetett. Az antant hatalmak igyekeztek a központi hatalmak katonai erejét szétforgácsolni, főleg a német hadsereg meggyengítésén dolgoztak…Tovább »

A waterlooi csata

WILHELM Józef

Kétszáz évvel ezelőtt, 1815. június 18-án zajlott le az a csata, amely megpecsételte Napóleon sorsát, és ez az esemény az általa képviselt polgári eszmék ideiglenes visszaszorítását idézte elő az Ókontinensen egészen 1848-ig…Tovább »

Ferenc József menyéből magyar grófné

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Egy ideálisnak aligha nevezhető családba született bele Stefánia, II. Lipót belga király három lány közül középsőként. Szigorú neveltetése után szinte még gyermekként, alig 17 évesen kényszerítették feleségül Habsburg Rudolf (1858–1889) osztrák–magyar trónörököshöz…Tovább »

Híres magyar asszonyok

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Két Árpád-házi hercegnő Szerbia trónján… Szendrői Török Marianna May grófnő, Egyiptom királynéja…Tovább »

Híres magyar asszonyok

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Kéthelyi gróf Hunyady Júlia, Szerbia fejedelemasszonya - Mihailo fejedelem 1853-ban, bécsi száműzetésének ideje alatt vette feleségül a magyar nemeskiasszonyt... Szent László király lánya, Szent Piroska - A keresztény hit, a szegények és a nyomorultak példamutató védelmezőjeként ismerték, ezért az ortodox egyház szentté avatta…Tovább »

A künde

WILHELM Józef

Egy detektívtörténet sejtelmességébe bújtatott történelmi regény, mely a X. század második felében élő magyarság valós és megtörténhetett eseményeivel, az államalapítás előtti politikai zajlásokkal foglalkozik. Könyvismertető a doroszlói származású Márai-díjas Hász Róbert történelmi regényéről…Tovább »

Mátyás király vendége voltam

WILHELM Józef

A gyerekek, a tanulóifjúság, és néha a felnőttek számára is nehezen érthetők egyes történelmi események, egy adott kor jellemvonásai, a történések háttere és körülményei…Tovább »

Felőrlő közelharc az I. világháborúban

WILHELM Józef

Nemcsak a halottak és sebesültek számának hatalmas számaránya miatt nevezhetjük ezt a háborút felőrlő összecsapásnak, hanem azért is, mert iszonyúan elhúzódott, és mert gazdaságilag is felmorzsolta a háborúban résztvevő országokat.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2017 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor