Tudta-e?
...hogy a legújabb számítások szerint a globális felmelegedés következtében a tengerszint 1,5 méterrel emelkedik majd a 21. század folyamán?

Történelem

A künde

WILHELM Józef

Egy detektívtörténet sejtelmességébe bújtatott történelmi regény, mely a X. század második felében élő magyarság valós és megtörténhetett eseményeivel, az államalapítás előtti politikai zajlásokkal foglalkozik. Könyvismertető a doroszlói származású Márai-díjas Hász Róbert történelmi regényéről…Tovább »

Mátyás király vendége voltam

WILHELM Józef

A gyerekek, a tanulóifjúság, és néha a felnőttek számára is nehezen érthetők egyes történelmi események, egy adott kor jellemvonásai, a történések háttere és körülményei…Tovább »

Felőrlő közelharc az I. világháborúban

WILHELM Józef

Nemcsak a halottak és sebesültek számának hatalmas számaránya miatt nevezhetjük ezt a háborút felőrlő összecsapásnak, hanem azért is, mert iszonyúan elhúzódott, és mert gazdaságilag is felmorzsolta a háborúban résztvevő országokat.Tovább »

A karácsony csodája a fronton

WILHELM Józef

Az egyszerű emberek akaratát száz évvel ezelőtt is úgy, ahogyan manapság is gyakran, felülírta a mindenkori politika…Tovább »

A vegyi fegyverek bevetése az I. világháborúban, e fegyverek alkalmazásának történelmi előzményei

WILHELM Józef

A harci gázok, azaz vegyi fegyverek tömeges bevetésének tekintetében az I. világháború jelentett fordulópontot. Ebben a háborúban kezdték el hatalmas mennyiségben és felelőtlenül alkalmazni a mérges gázokat…Tovább »

Sába királynőjének legendája

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Valóban Makedától és Salamontól ered az etióp császári család?Tovább »

A császárok és a vértanúk városa

SÁFRÁNY Attila

A Balkán-félsziget északi és Pannon-medence déli része számos császárt adott a Római Birodalomnak, ennek okát elsősorban abban kereshetjük, hogy ez a térség a katonai utánpótlás és az itt állomásozó római légiók miatt kulcsfontosságúnak számított, a császárok megválasztásában pedig a hadseregnek a harmadik században már döntő szava volt.Tovább »

Mennyibe kerülhetett a háború egy napja az I. világháborúban

WILHELM Józef

Amíg a többség a háború következményeként tönkrement, éhezett, elszegényedett, addig a másik oldalon burjánzott a feketegazdaság, virágzott a feketepiac, a háborús nyerészkedők hatalmas vagyonra tettek szert…Tovább »

Az Áprád-ház kihalása után támadt hatalmi (z)űr

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Leányági leszármazottak versengése a magyar koronáértTovább »

A félelem oldala az első világháborúban

WILHELM Józef

Az első világháború nagyon sok téren elütött a korábbi háborúktól, főleg embertelenségében múlta felül az elképzelhető borzalmak tárházát…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2017 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor