Tudta-e?
...évente két alkalommal érdemes a légkondicionáló fertőtlenítését is elvégeztetni, mert a berendezések gomba- és baktérium- tenyészetekkel lehetnek tele, a készülék ezért ilyenkor fertőzött levegőt keringet a belső térben?

Nyelvtudomány

A purizmus fajtái

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A purizmusról, a nyelvtisztaság eszméjéről általában rosszalló vélemények hangzanak el, pedig ez is, mint minden társadalmi jelenség, önmagában nem szélsőséges.Tovább »

Okafogyottá válik

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Divatos kifejezés mostanában az okafogyottá válik. Gyakran találkozhatunk vele az újságok hasábjain és a rádióműsorokban.Tovább »

Az írók és a nyelvművelés

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Nagy felelősségük van azoknak az íróknak, akik a tudomány magaslatairól letaszított, mégis fontosnak tartott nyelvműveléssel foglalkoznak.Tovább »

A szleng

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A szleng és a köznyelvi szókészlet közti választóvonal nemcsak a magyar lexikográfiában, hanem más nyelvekében is jelentős problémát okoz.Tovább »

A magyar fiatalok zöme már nem mobilidegen

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

"A magyar fiatalok zöme már nem mobilidegen." — hangzott el egy alkalommal az egyik magyarországi tévécsatorna műsorában.Tovább »

Mire szolgál a gőzborotva?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Amikor áradás után elvonul a folyó árhulláma, meg kell tisztítani a rakpartot az iszaptól és az uszadéktól. Erre a célra újabban úgynevezett gőzborotvát használnak.Tovább »

A nyelv és a kultúra elsajátítása

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Más nyelvek elsajátítása során a nyelvnek és a kultúrának a viszonya attól függően változik, hogy második nyelvként vagy idegen nyelvként tanuljuk-e őket.Tovább »

Olvasási zavarok

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A diszlexia, vagyis az olvasási zavar nem vezethető vissza egy meghatározott agyi régió rendellenes működéséreTovább »

Nyelvünk ős-számtudománya

CZAKÓ Gábor

A kör négyszögesítése avagy nyelvünk ős-számtudományaTovább »

Ultramaratonista

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A maratoni futó sík terepen halad a cél felé, az ultramaratonista viszont felfelé szalad. A dolog szélsőséges voltát jelzi az összetétel ultra- előtagja.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor