Tudta-e?
...hogy az emberi testben keringő vér körülbelül egy perc alatt tesz meg egy teljes kört?

Nyelvtudomány

Mozgást jelentő igéinkről

Czakó Gábor

...a mi irodalmunk más nyelvekre alig ültethető át, mivel a mi képi gazdagságunk, játékosságunk, szavaink zenéje és a jelentésárnyalatok sokasága elvész ott, ahol az ilyesminek szűkebb a tere.Tovább »

Médiaszennyezett

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Kossuth Rádióban figyeltem fel egy alkalommal a médiaszennyezett melléknévre. Olyan politikusokra vonatkoztatva említették ezt a szót, akiket lejáratott a sajtó, a rádió és a televízió, vagyis a média.Tovább »

Iszapbirkózás

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A bizalmas stílusnak és a sajtónyelvnek a szavaként vált közkedveltté az iszapbirkózás főnév. Látszólag sportágnak a megnevezéséről van szó, ahhoz hasonlóan, mint a vízilabda, a gyeplabda, a jégkorong, a talajtorna, az asztalitenisz, a teremfoci stb.Tovább »

A ló vagy a kismadár?

PÁSZTOR Sándor

Dr. Göncz Lajos pszichológus évtizedek óta foglalkozik a korai kétnyelvűséggel. Harminc évvel ezelőtt eredetileg az iskolába induló gyerekek világképét kezdte vizsgálni.Tovább »

Örömtréning

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László - dr. Vidovszky Gábor Örömtréning címü könyve alapján

A lelkigyakorlatoknak egyik formájaként jelent meg az utóbbi években az örömtréning.Tovább »

Sétálóudvar

MOLNÁR CSIKÓS László

Régente a korzó vagy sétány volt a városoknak az az utcájuk, illetve útszakaszuk, ahol háborítatlanul sétálhattak az emberek. A gépkocsiforgalom alól kivont utcákat már egy ideje sétálóutcának nevezik.Tovább »

Reklámszatyor

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A reklámszatyor csupán egyike a sokféle reklámtárgynak, amellyel árut, szellemi vagy más terméket, szolgáltatást, vállalatot népszerűsítenek, feltűnő módon hirdetnek.Tovább »

A kommunikáció elsajátításának jelentősége

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A társadalomban élő ember számára az egyik legfontosabb képesség, hogy közölheti másokkal a mondanivalójátTovább »

Helyesírás és számítógép

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Kiss Gábor egyik tanulmányában azt vizsgálja, hogy mennyire lehet számítógépen alkalmazni a helyesírási szabályokat...Tovább »

A testreszabás és a hozzá hasonló összetételek

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A számítógépes szóhasználat többek között a rendhagyó alakúnak számító testreszabás főnévvel is él. A számítógép által biztosított eszköztáraknak, parancsoknak, beállításoknak az egyéni igényekhez való igazítására utal vele.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor