Tudta-e?
Théophile Laennec francia háziorvos 1816-ban összetekert újságot használt, hogy meghallgassa egyik betege szívét. Ezzel elkészítette a világ első sztetoszkópját.

Nyelvtudomány

Nem időszerű a kényszernyugdíjazás

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Nyelvünkben jó néhány olyan összetett főnév található, amelynek a ’fizikai vagy tudati eszközökkel alkalmazott erőszak’ jelentésű kényszer főnév az előtagja.Tovább »

Épülő inkubátorházak

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A legtöbb inkubátorház azt a célt szolgálja, hogy megteremtse a vállalkozói tevékenység elindulásához szükséges feltételeket, elsősorban a jól felszerelt irodákat.Tovább »

Vajdasági szókincs

A vajdasági magyar nyelvjárásban elterjedt szavak, kifejezések gyűjteménye és ezek magyarországi megfelelői.Tovább »

Az elutasítás mint beszédaktus

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Az egyik jellegzetes kommunikációs tényező az elutasítás. Arról a beszédaktusról van szó, amellyel a beszélő a hallgatója által javasolt vagy kívánt cselekvés teljesítését tagadja meg.Tovább »

Kimenős nőtlenek

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A kimenős melléknév olykor kimenőn levőre utal, de főnévként beszélhetünk kimenő ruháról, kimenő transzformátorról, kimenő jelről, kimenő postáról is.Tovább »

Mondjuk, maroktelefon?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Hogy kinek az ötlete a maroktelefon szó a mobiltelefon vagy mobil magyarítására, azt nem tudom, de jónak látszik (olyan telefon, amely az ember markában is elfér).Tovább »

Lelakott épületek

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Néhány éve bukkant fel a magyarországi sajtóban a különös hangzású lelakott melléknévi igenév jelzői szerepben.Tovább »

A telemedicina lehetőségei

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A telemedicina különféle korszerű telekommunikációs eszközökkel való diagnosztizálást, tanácsadást és terápiát végez.Tovább »

Számnevet tartalmazó határozószók

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Nyelvünkben előfordulnak számnevet tartalmazó határozószók, melyeknek hagyományosan kialakult értelmük van. Néhány összetett melléknévnek és főnévnek is számnév az előtagja.Tovább »

Mivel foglalkozik a romológia?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Az utóbbi években bukkant fel a romológia szó. Mint a többi hasonló végződésű főnév, ez is tudományos diszciplínát jelöl, mégpedig arra a tudományra vonatkozik, amely a cigányok történelmét, néprajzát, képzőművészetét stb. tanulmányozza.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor