Tudta-e?
Hogy mi a Colosseum? A Colosseum hatalmas amphitheatrum Rómában. Hajdan 50.000 néző fért el benne. A nagyszabású épületet Vespasianus császár idejében kezdték építeni sportversenyek céljára, és kb. i.e. 80-ban Titus uralkodása idejében fejezték be. Az amphiteátrum négyemeletes volt, s mind a négy emelet más - görögöktől átvett - építészeti stílusban készült: dór, ión, korinthoszi és vegyes stílusban.

Nyelvtudomány

A labirintus változatai

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A görög-latin eredetű labirintus az útvesztővel párhuzamosan él a mai szóhasználatban. Régen a csalkert, a tévkert és a tömkeleg szót is használták „labirintus” értelemben.Tovább »

A grafoterápia és egyéb újfajta gyógymódok

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A grafoterápia megnevezés olyan újabb fajta gyógymódot takar, amely azon a tanításon alapul, hogy ha az ember megpróbál kézírásán változtatni, akkor ez a testi változás a lelkére is hatással lesz.Tovább »

Édes, Ékes Apanyelvünk

(Elhangzott Sinkovits Imre előadásában 1987-ben a III. Humorfesztiválon)Tovább »

Null és nulla

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A nulla fogalmát régen a cifra szóval jelölték, amelynek egyébként ’számjegy’ volt az elsődleges értelme.Tovább »

A nyelvtől függ a diszlexia kialakulása

Egy új tanulmány szerint, ha valakinek valamely nyelven olvasási nehézségei, diszlexiája van, más nyelvek elsajátítása során nem feltétlenül lép fel a zavar.Tovább »

Mivel foglalkozik az etnobiznisz?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Az etnobiznisz szó a kilencvenes években keletkezett Erdélyben, és ott a kisebbségeknek szánt támogatásoknak az érintett közösség ellenőrzése nélküli felhasználását jelentette.Tovább »

Ausztráliai nyelvek

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Egy 1994. évi felmérés szerint Ausztráliában körülbelül 270 000 őslakos él, de csak 32 000 beszéli a 92 helyi nyelv valamelyikét, a többi már csak angolul kommunikál.Tovább »

Adja meg az elérhetőségeit!

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Manapság az ember nem a címét és a telefonszámát adja meg másoknak, hanem az elérhetőségét.Tovább »

Anyanyelv, nyelvhasználat, szaknyelv

MUHI Béla

Környezetünkben többféle nyelvet is beszélnek. Gyakori a kétnyelvűség, de a kétszeres félnyelvűség is. Az anyanyelv és a nyelvhasználat kapcsán több dologra is oda kell figyelnünk…Tovább »

A bank kivár

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Úgy látszik, hogy a köznyelvben már nemcsak olyanokat lehet mondani, hogy kivárja a végét, kivárja a kedvező alkalmat, kivárja a sorát, hanem azt is, hogy kivár.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor