Tudta-e?
Hogy Kínában hivatalosan ötvenöt különböző nemzetiség él!

93. szám - 2012. április 01.

Gazdaság

Pénztelen Svédország

Svédország a világ legpénztelenebbje - legalábbis a készpénzt tekintve: a kifizetéseknek immár csupán a 3 százaléka történik bankókban és érmékben, a többi elektronikusan folyik.

Az Egyesült Államokban 7, az euróövezet tagállamainak átlagát tekintve 9 százalékos a hányad. Talán azért is jár az élen Svédország, mert a papírpénz bevezetésében is úttörő volt: 1661-ben elsőként tette meg a világon. Ma viszont a legtöbb svéd városban már a buszokon sem fogadnak el készpénzt, csakis mobiltelefon révén lehet fizetni. Egyre több bolt is száműzte mára már a valódi pénzt, csakis kártyás fizetést fogad el, és jó pár bankfiók sem bajlódik bankókkal.

Még a 3 százalékos rátát is túl magasnak találja azonban Björn Ulveus, a legendás ABBA popegyüttes gitáros szerzője, akinek egyebek közt a Money, Money, Money - Pénz, pénz, pénz - című sláger köszönhető. Ulveus főként azóta pártolja hevesen a készpénz megszüntetését, hogy fiát harmadszor is kirabolták.

A bankrablóknak is bealkonyul. Míg 2008-ban 110 rablást követtek el, 2011-ben csupán 16-szor fosztottak ki pénzintézetet Svédországban.

Akadnak azonban a készpénznek kitartó hívei is, akik szerint az egész kártyázás és elektronikus utalgatás azért van, hogy a bankok még vastagabbra hízzanak, mivel költséget számítanak fel szinte minden tranzakcióért.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor