Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

Technika

Rendőrjubileum

dr MUHI B. Béla

Kereken száz évvel ezelőtt állították szolgálatba az első Harley Davidson rendőrmotorokat Detroit városában.Tovább »

Bajor izomgép

dr MUHI B. Béla

A BMW tervezőirodájában minden bizonnyal forradalom játszódott le. A német gyártó végképp szakított a hagyományos stílusjelzőkkel és a japán konkurensektől átvette a modern, extravagáns jegyeket.Tovább »

Távvezérelt teherűrhajó

Bajkonurból szerdán útnak indították a Progressz M-01M teherűrhajót, a Progressz-sorozat első korszerűsített darabját, amely már digitális irányítási rendszerrel működikTovább »

Visszatér a Fityó!

dr MUHI B. Béla

Megérkezett a várva várt külföldi befektető a kragujeváci Zastava gyárba. Több éves találgatás után végül a Fiat lett a szerb autógyár többségi tulajdonosa. Nem hivatalos információk szerint a Fiat 500-as modell lesz kezdetben összeszerelve a Zastava gyárban.Tovább »

Tervezés

1948-ban a Volkswagen németországi gyárát meglátogatták brit és amerikai szakemberek. Háborús jóvátételként ugyanis felmerült az átvétel lehetõsége.Tovább »

A mélytengeri merülés hatvan éve

MUHI Béla

Hatvan évvel ezelőtt, 1948. november 3-án hajtotta végre a világ első mélytengeri merülését Auguste Piccard svájci-belga fizikus, kutató és felfedező. Joggal tartja őt a tudományos közvélemény a magasságok és a mélységek Kolumbuszának.Tovább »

Újra itt a vihar!

dr MUHI B. Béla

A 70-es évek elején, nagyjából a VW Golf születési időpontja környékén készült el a wolfsburgi gyárban a Scirocco első változata. A VW népautói, a bogárhátú és a Golf után igencsak szükségeltetett egy mindenki számára elérhető, sportos beállítottságú jármű.Tovább »

A második világháború megtörhetetlen kódja

Az ENIGMA a második világháború egyik legkiemelkedőbb kódoló szerkezete volt, jelentése rejtvény, talány. A szövetségesek kódfejtői azonban megfejtették a titkát.Tovább »

Ki találta fel a kilométer számlálót?

Vitrovius (i.e. 90 – 20), a nagy római épitész, harci mérnök és író egyik művében leírja a távolságmérés mikéntjét.Tovább »

A Fiat története

A Fiat autógyár története több mint egy évszázadra nyúlik visszaTovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor