Tudta-e?
Hogy mik a menhirek? Sorba rakott, óriási kõtömbökbõl készült õskori építmények, amelyek az égtájak és utak jelölésére szolgáltak. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Szardínián találhatók.

Technika

Hatvan éves a világ első atomerőműve

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása

Hatvan éve, 1954. június 27-én kezdte meg az áramszolgáltatást a világtörténelem első atomerőműve az oroszországi Obnyinszkban.Tovább »

Hatvan éves az atomtengeralattjáró

Hatvan éve, 1954. január 21-én bocsátották vízre az Egyesült Államokban a világ első nukleáris üzemű tengeralattjáróját, a Nautilust.Tovább »

Michael Jackson táncos trükkje

Michael Jackson több olyan táncmozdulatot hagyott maga után, amely örökre összefonódott a nevével. Ezek közül a legrejtélyesebb az antigravitáció néven elhíresült mozdulat, amelyet a Smooth Criminal című számban láttunk először.Tovább »

Az ókor technikai csodái

Amikor a régi korokra gondolunk, hajlamosak vagyunk technológiailag primitívnek, elképesztően visszamaradottnak tartani az akkori embereket. Pedig a régi idők egyes dolgokban meghökkentően magas fejlettséggel rendelkeztekTovább »

Delfinhajó

Néhány évvel ezelőtt két kaliforniai mérnök megirigyelte a delfinek úszását, játékos ugrálását. Elhatározták, hogy építenek egy olyan motorcsónakot, amellyel képesek ezt utánozni.Tovább »

Földrengést is jelezhetnek az okostelefonok

Új alkalmazással bővítenék az okostelefonok tudástárát amerikai kutatók, akik a földrengések előrejelzését és a már lezajlott rengések elemzését várják az eszköz fejlesztésétől.Tovább »

E-szemét

galaktika.hu

A számítógépekből és elektronikus berendezésekből álló hulladéklerakatok!Tovább »

Az iPhone felér egy aranybányával

Az iPhone aranytartalma 300-szor nagyobb, mint az átlagos aranybányákban található kőzetekéTovább »

Szomjoltó plakát

Víz "fakad" egy óriásplakát-reklámtáblából Peruban. Nem csodáról van szó, hanem technikai újdonságról: a tábla a levegő páratartalmát gyűjti be és szűri filterek segítségével ivóvízzé.Tovább »

Egy kevésbé ismert Nagy ember

Többszöri változtatással a régi motorján, 1967 augusztus 26-án állította fel a mai napig meg nem döntött sebességi világrekordot, ami nem kevesebb, mint 331 km/h (205,67 mérföld).Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor