Tudta-e?
hogy Jurij Gagarin 1961. április 12-én a világon elősször nyolcvankilenc percig keringett a Föld körül a kozmoszban a Vosztok-1 kabinjában?

108. szám - 2013. szeptember 01.

Rejtély

Michael Jackson táncos trükkje

Michael Jackson több olyan táncmozdulatot hagyott maga után, amely örökre összefonódott a nevével. Ezek közül a legrejtélyesebb az antigravitáció néven elhíresült mozdulat, amelyet a Smooth Criminal című számban láttunk először.

9
Michael a táncosaival együtt, szinte vigyázzállásban, képtelen módon, messze a súlypontján túl előrehajolt , majd újra kiegyenesedett. Sokféle tipp volt arra, hogyan is csinálta ezt a mozdulatot, amely rendszeresen szerepelt a koncertjein is (lásd itt).

Nem ő találta fel a mozdulatot, hiszen már némafilmekben is látható volt. De ő dolgozott ki egy olyan módszert, amit tánc közben is könnyedén lehetett alkalmazni. A profik számára valőszínűleg nem titok egy ilyen mozdulat, de az átlag ember tátott szájjal nézi. Hogy miért nem csinálta más is, annak egyszerű az oka.

Az amerikai szabadalmi hivatalban megtekinthető az a beadvány, amelyet 1993-ban Michael Jackson, Michael L. Bush, és Dennis Tompkins közösen adott be. A beadványban védettséget kértek az antigravitációs cipő nevű találmányra. Vagyis csak az ő engedélyével alkalmazhatta volna más is. Amit persze nem adott meg.

A leírás szerint a a cipő sarkában egy acélból készült, „V” alakú lemezt helyeztek el. Ezzel csusszantak rá a színpad deszkájából kiálló csavarra. Ez a csavar a cipő talpát sorosan a padlón tartotta. A magasszárú cipőben ezek után ha nem is könnyedén, de meg lehetett csinálni a lehetetlennek tűnő mutatványt.
 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor