Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

108. szám - 2013. szeptember 01.

Rejtély

Michael Jackson táncos trükkje

Michael Jackson több olyan táncmozdulatot hagyott maga után, amely örökre összefonódott a nevével. Ezek közül a legrejtélyesebb az antigravitáció néven elhíresült mozdulat, amelyet a Smooth Criminal című számban láttunk először.

9
Michael a táncosaival együtt, szinte vigyázzállásban, képtelen módon, messze a súlypontján túl előrehajolt , majd újra kiegyenesedett. Sokféle tipp volt arra, hogyan is csinálta ezt a mozdulatot, amely rendszeresen szerepelt a koncertjein is (lásd itt).

Nem ő találta fel a mozdulatot, hiszen már némafilmekben is látható volt. De ő dolgozott ki egy olyan módszert, amit tánc közben is könnyedén lehetett alkalmazni. A profik számára valőszínűleg nem titok egy ilyen mozdulat, de az átlag ember tátott szájjal nézi. Hogy miért nem csinálta más is, annak egyszerű az oka.

Az amerikai szabadalmi hivatalban megtekinthető az a beadvány, amelyet 1993-ban Michael Jackson, Michael L. Bush, és Dennis Tompkins közösen adott be. A beadványban védettséget kértek az antigravitációs cipő nevű találmányra. Vagyis csak az ő engedélyével alkalmazhatta volna más is. Amit persze nem adott meg.

A leírás szerint a a cipő sarkában egy acélból készült, „V” alakú lemezt helyeztek el. Ezzel csusszantak rá a színpad deszkájából kiálló csavarra. Ez a csavar a cipő talpát sorosan a padlón tartotta. A magasszárú cipőben ezek után ha nem is könnyedén, de meg lehetett csinálni a lehetetlennek tűnő mutatványt.
 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2017 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor