Tudta-e?
A világon eddig legnagyobb lemért hópelyhek a Guiness Rekordok Könyve szerint 1887-ben hulltak a montanai Fort Keoghban, átmérőjük kb. 15 inch volt.

107. szám - 2013. augusztus 01.

Érdekesség

Delfinhajó

Néhány évvel ezelőtt két kaliforniai mérnök megirigyelte a delfinek úszását, játékos ugrálását. Elhatározták, hogy építenek egy olyan motorcsónakot, amellyel képesek ezt utánozni.

1997-ben Rob Innes és Dan Piazza megalapították cégüket, az Innespace-t. És leültek a tervezőasztalhoz. Az alapkoncepció gyorsan formát öltött, és elkészült a formaterv is, csak le kellett nyúlni a delfinek több millió éves modelljét. Két, egymás mögött helyet foglaló utas számára tervezték a könnyű műanyag burkolatot. Azonban több probléma is megnehezítette a munkájukat. Szükségük volt egy erős, átlátszó burokra, amely megvédi az utasokat a víztől. Némi keresgélés után egy vadászgép kabinteteje mellett döntöttek. Az egyik legnagyobb kihívás számukra technikailag az volt, hogy az erős motort belepréseljék a jármű keskeny farába.

Végül tízéves fejlesztői munka után megszületett a SeaBreacher, vagyis „tengeri hullámtörő”. A jármű gyorsan halad víz alatt és felett, képes apróbb kiugrásokra, pörgésekre, bólintásokra is. Mint ahogy a delfin ugrál a víz tetején. Végsebessége víz felett 70 kilométer óránként, víz alatt közel 40. A jármű gyakorlatilag elsüllyeszthetetlen.

A prototípus után elkészült egy versenymodell is, majd hamarosan jelentkeztek a szériaváltozattal, amely bárki által megvásárolható 48 000 dollárért. Videofelvétel megtekinthető itt.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor