Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

159-160. szám - 2017. december - 2018. január

Technikatörténelem II.

Mauser

A Mauser testvérek által tervezett kézifegyverek története
Gutási Mihály, történész

5

Wilhelm és Paul (Vilmos és Pál) Mauser nevéhez egy fokozatosan tökéletesített karabélysorozat és 2 pisztoly fűződik. A karabélysorozat legutolsó tagja és annak variánsai a világon a legtöbbet gyártott karabélynak tartják. Ez a Gewer 98, majd a módosított változata a Karabiner 98K.

A történet a mai Németország területén kezdődik a XIX. század közepén. A napóleoni háborúk után nem létezett egységes Német állam. Több kisebb fejedelemség, királyság és városállam létezett. Az egyik ilyen kis országocska a Wüttemberg volt. A wüttembergi királyi fegyvergyárban dolgozott Wilhelm és Paul Mauser. A szakmát édesapjuktól Andreas Mausertől tanulták el, aki szintén ott dolgozott, mint fegyverkovács. A Oberndorf-i gyár az egykori Ágoston-rendi monostorban kapott helyet, melyet I. Frigyes király alapított 1811-ben. A család annak ellenére, hogy 13 gyerekkel volt megáldva szépen gyarapodott anyagilag is, majd a fegyvergyárat megvették maguknak.

A karabélyok története 1858-ban kezdődik, amikor Hohenzollern kastélyban egy katona megmutatta a puskáját Paul Mausernek. Paul addig soha sem látott ilyen fajta puskát, és rögtön látta, hogy tud rajta tökéletesíteni. Ez a puska a porosz tűs puska volt, amelynek a feltalálója a türingiai Johann Nikolaus von Dreyse (1787-1867) volt. Ez a puska zárdugattyúval rendelkezett és a töltetek papírba voltak csomagolva. Ebben a csomagban helyezkedett el a golyó a gyújtópatron és az előre kimért puskapor adag is. A hátránya az volt, hogy a tű, amely áthatolt a puskaport tartalmazó csomagoláson, hogy a szikrakővel érintkezve begyújtsa a puskaport, ki volt téve a puskapor elégésekor keletkező hőnek, ezáltal gyorsan oxidálódott és sűrűn cserére szorult.

A Mauser testvéreknek 10 évbe telt mire kifejlesztették az új fegyvert és levédték. A levédés nem Wüttembergben történt , hanem a tengerentúlon, az Amerikai Egyesült Államokban egy közvetítő, Samuel Norris által. Ez a fegyver az 1868-as Mauser - Norris modell volt. A következő újításokat tartalmazta: fém töltények és tökéletesített zárdugattyú. Már ekkor rájöttek, hogy a zárdugattyún lévő nyelvecskék a dugattyú puskacső felüli végén kell hogy elhelyezkedjenek, ezáltal teljesen biztonságossá téve azt. A közvetítőjük egy idő után elállt a megkötött szerződéstől, amely szerint 10 évig az ő tulajdonát is képezte a találmány. Mielőtt teljesen magára hagyta volna a két testvért megbeszélt egy bemutatót a porosz királyi katonai iskolában, ahol a későbbi német császár I. Vilmos is szemügyre vette a fegyvert és áldását adta a karabély rendszeresítésére a porosz, majd az 1871-ben egyesült II. Német birodalom hadseregében. Az itt rendszeresített puska az 1871-es modell elnevezésként vonult be a történelembe. A testvérek sikere nem volt teljes. A közvetítő az összeg 85 százalékát követelte magának az üzletből, emellett a puskákat sem ők gyártották a hadsereg számára, hanem a királyi fegyvergyárakban történt a gyártás. Egyedül a hátsó célzót gyártották, majd amikor a rendelés túllépte a jelenlegi gyár kapacitását egy teljesen új gyárat építettek a szülővárosukban, hozzájárulva a település fejlődéséhez. A Mauser gyár sosem nőtte ki magát gyáróriássá, puskáikat Németországban és többfelé világszerte is gyártották.

Az 1871-es modellt később rendszeresítette az orosz hadsereg is. 1877-ben a Mauser puskákkal felszerelt Orosz hadsereg csatát vesztett a táras Winchester puskákkal felszerelt Török hadsereg ellen. Az 1871-es Mauser modell csak egy golyó befogadására volt képes, a Winchester ismétlő puska pedig tizenhétre. Ekkor kifejlesztésre került az első táras Mauser puska. Ez az 1871-84. Cső alakú tárja volt, melybe 8 golyó fért el. A zárdugattyú hátrahúzásával kilökődött az üres töltényhüvely, majd a zárdugattyú visszatolásával automatikusan betöltődik a következő töltény. Az 1888-as német és az 1889-es belga verzió rendelkezett két újítással: az első az úgynevezett „striper clip”, ami annyit jelentett, hogy a töltények ötösével egy nyomtatott acélsinecskére voltak felfűzve és a tölténytárban függőlegesen helyezkedtek el. Az acélsinecske a töltények puskába való helyezésekor lecsúszott róluk, ahogy azokat a katona a tárba tolta. A második újítás pedig a füstmentes puskapor volt. Ez azt eredményezte, hogy a puskapornak nagyobb ereje volt, ezáltal kisebb golyókra volt szükség, így a katona több töltényt vihetett magával, emellett a puskacső is kevesebb karbantartást igényelt. A belga modellen a tár látható, viszont az 1893-as spanyol modellen már elrejtették, mivel a tárban a töltények "cikk-cakk"-ban helyezkednek el.

Az összes puska közül a legismertebb az 1898-az német modell, a Gewer 98 volt. Ez a modell magában hordozza az az alkotója összes találmányát. Kettő variánsa van. A variánsok csak hosszúságukban térnek el egymástól. A hosszabbat a gyalogság számára készítették, a rövidebbet a lovasság számára. Ezt a modellt az Egyesült Államok is gyártani kezdte engedéllyel, majd felmondta és elkészítette a fegyver mását és azt gyártotta Springfield 1903 néven, amely csak a kaliberben különbözött az eredetitől.

Paul Mausernek a következő újításra tett kísérlete majdnem az életébe került. Egyik félautomata modelljét próbálta ki, amikor balesetet szenvedett és a bal szemét elvesztette. A félautomata puska kifejlesztése sosem sikerült neki. Emellett tervezett egy félautomata revolvert, amely 1878-ban került kiadásra. A Mauser testvérek közül az első világháborút és ezáltal a fegyverük igazi próbáját egyikük sem érte meg. Wilhelm 1882-ben, Paul pedig 1914 májusában hunyt el.

A két világháború között a Mauser gyár sok terméket gyártott. Kezdve a mérőműszerektől a varrógépeken át egészen az autókig. Az ok pedig az első világháborút lezáró békeszerződés utasítása volt. A gyár nem készíthetett fegyvereket. A fegyverek gyártása csak a nácik hatalomra jutása után indult be újra. 1935-ben bemutatásra került egy a gyár mérnökei által módosított puska. Ez a Gewer 98-as tökéletesített változata volt. A fegyver rövidebb volt, a zárdugattyú karja pedig lefelé hajlott, így nehezebben akad meg a katona ruhájában, növényzetben vagy bármilyen más tárgyban. A módosított puska elnevezése: Karabiner 98 K. A puskát és hiteles másolatait óriási számban gyártották és gyártják a mai napig világszerte. Hazánkban is kapható, mint vadászfegyver Zastava M48 néven.

A Mauser gyár egy alkalmazottja, Fidel Fedrle nevéhez fűződik a Mauser C96-os pisztoly. Ez egy félautomata pisztoly, amely magában hordozta Paul Mauser sok újítását. A C96 legismertebb használója Winston Churchill volt.

A Mauser gyár túlélte a második világháborút. Mindössze egy bombatámadás érte, amelyben felrobbant a gyár trafóállomása. Néhány dolgozó meghalt, azonban a gyár többi része érintetlen maradt. A felszerelés nagy részét háborús jóvátételként elszállították és a gyár nagy részét lerombolták, többek közt a hatalmas kéményeket is. A gyár azóta felújult, a NATO részére gyárt speciális fegyvereket, a civil felhasználásra pedig vadászfegyvereket, amelyek megegyeznek a Karabiner 98 K modellel.

Paul Mauser által tervezett puskák, azok másolatai és variánsai részt vettek a világ számos konfliktusában. Megemlíthetünk néhány ismertebbet: Búr háború, I. és II. világháború, Izraeli függetlenségi háború, Koreai háború, Balkáni háborúk (I. és II.), Bokszerlázadás, Kínai polgárháború, Spanyol polgárháború, Mexikói és Egyesült Államok közötti háború, és még sorolhatnánk. A történelemre gyakorolt hatása óriási és a mái napig érezhető. A zárdugattyús rendszerrel a mai napig gyártanak mesterlövész puskákat.

Néhány lőfegyver technikai adatai:

1871

Kaliberek: 11x60mmR, 10.15x63R, 11.15x37.5R, 9.5x60R, 7x57mm, 7.65x53mm, 6.5x53.5R
Teljes hossz: 1350mm
Csőhossz: 855mm
Súly: 4,5kg
Tűzgyorsaság: 2 lövés/perc

1888

Kaliber: 7.92x57
Tárkapacitás: 5 töltény
Teljes hossz: 1245mm
Csőhossz: 740mm
Súly (üresen): 3,80kg
Tűzgyorsaság: 12 lövés/perc

1898

Kaliber: 7.92x57
Tárkapacitás: 5 töltény
Teljes hossz: 1250mm
Csőhossz: 740mm
Súly (üresen): 4,09kg
Torkolati sebesség: 878m/sec
Tűzgyorsaság: 12 lövés/perc
Átlagos lő táv: 600 méter

Karabiner 98 K

Kaliber: 7.92x57mm
Tárkapacitás: 5 töltény
Teljes hossz: 1110mm
Csőhossz: 610mm
Súly (üresen): 3,90kg
Torkolati sebesség: 860m/sec
Átlagos lő táv: 500 méter


1871-es alapmodell


1878-as Zig-Zag revolver


C96-os pisztoly


Gewehr88


Gewer 98 - gyalogság részére gyártott karabély 1918-ból


Gewer 98


Karabiner 98K tartozékokkal

Források:

https://www.militaryfactory.com/

http://sportsmansvintagepress.com/read-free/mauser-rifles-pistols-table-of-contents/historical-forward/

https://www.youtube.com/watch?v=ZEzimZBNfZw&t=1009s

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor