Tudta-e?
hogy két és fél milliárd évvel ezelőtt csaknem az egész Földet víz borította?

112. szám - 2014. január 01.

Európa legszebb tájai

Kontinensünk bővelkedik szépségekben ezért igencsak nehéz kiválasztani a leglátványosabbakat. Ezúttal párhuzamot vonva közöttük Provence-t, Toszkánát, Bajorországot és Tirolt mutatjuk be.
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkei

5

Provence Franciaország déli tartománya, mely 240 km hosszan nyújtózik végig a francia riviérán. Keletről Itália, nyugatról pedig a Rhône folyó határolja. Neve hallatán sokaknak az apró kolostorokat körbeölelő hatalmas levendulamezők bódító illata, élénk lila szine, a nap érlelte szőlő finom borának íze, a ráérő öregek jókedvű nevetése és az Azúr-part (Côte d'Azur) szépségei elevenednek meg emlékeiben. Az apró falvakban ma sem sürgetik az idő múlását. A régi házacskák kanyargó utcákat fognak közre. Itt-ott kövezett kis terek, szökőkút, árnyékos meghitt kávézók.

A régió természeti szépségekben igen gazdag. Északkeleti része Digne városától benyúlik az Alpok területére. Az említett településtől kissé délebbre pedig egészen a Verdon folyó vizéből felduzzasztott Lac de Sainte-Croix tóig húzódik a levendulatermesztés fő területe, a Valensole-plató. Provence területei nagyon különbözőek és sok ellentétet mutatnak. A tengervíz barlangokat és más karsztjelenséget alakított ki a mészkőrétegekben, a Verdon folyó pedig létrehozta Európa legmélyebb szurdokvölgyét. Nagyobb alluviális síkság csak a Rhône mentén van. A folyó torkolata szintén különleges jellegzetességekkel bír. Ez a vidék a Camargue sós mocsaras térsége, védett terület és a camargue-i ló őshazája. A mediterrán térség ezen vidékének éghajlati körülményei eléggé mostohák. Gyakran erős sós szél fúj a tenger felől s nyáron nagy a meleg. Provence egész területére jellemző, hogy éghajlatát nyáron az Afrikából érkező forró légtömegek alakítják, míg télen az Alpokból dél felé áramló hideg levegő a meghatározó.


A mocsári lovak

Toszkána vetekszik Provence szépségével. Mint ahogyan az említett francia táj csábítja a művészeket, különösen a festőket, fotósokat, az olasz régiónak ugyanolyan erős vonzereje van. Hozzáértők szerint sehol a világon nem tud a fény olyan hangulatot előidézni, mint itt. A térség nem csak a világ egyik fő művészeti, de kulturális, tudományos központja is. Bizonyítékul elegendő csupán megemlíteni Firenze, a régió fővárosának nevét, mi a reneszánsz irányzat megjelenésének helyszíne. Itt alkotott Leonardo, Dante… Az 1400-as években megkezdődött a reneszánsz paloták építése, könyvtárak, majd egyetem jött létre. Mindennek köszönhetően a világ legértékesebb műveinek gyűjteményét birtokolja. Pisa szintén jól ismert ferde tornyáról, Sienna pedig gótikus látképéről híres.

Toszkána dicsekedhet a Chianti borvidékkel is. Az innen származó azonos nevű bor egyike a legkeresettebb világmárkáknak.


Toszkána északkeleti része szintén hegyes, az Appeninek lejtőire kúszik fel. Ennek értelmében mint ahogyan Provence éghajlatát is a tenger közelsége és a hegyvidék befolyásolja. Toszkánában 3 zóna alakult ki, a part mentén mediterrán, a belső területeken mérsékelten mediterrán, míg a hegyvidék területén enyhébb magaslati klíma uralkodik. 

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor