Tudta-e?
Melyik állat építi a legnagyobb települést? A prérikutyák. Az eddigi legnagyobb "városuk" akkora volt mint Bajorország.

Közélet

Két Szabadkán született híres magyar színművész

Dr. CELLER Tibor

A Latabár család a magyar színjátszás egyik leghíresebb színészdinasztiája. Az 1830-as évektől napjainkig van aktív tagja a családnak a színi pályán.Tovább »

A modern monetáris elmélet

TÓTH Péter

A modern monetáris elmélet (Modern Monetary Theory - MMT) egy viszonylag új megközelítése a pénzügyeknek, a monetáris politikának. Az Amerikai Egyesült Államokból kiinduló nézet azt tartja, hogy szinte minden, amit a költségvetésről, államadósságról, az adókról, és úgy általában a pénzről gondolunk, teljes téveszme, vagy minimum félreértés.Tovább »

A framing vagy keretezés, mint manipulációs módszer

WILHELM Józef

Senki sem szereti, ha megvezetik, ha átverik. A politika, a média azonban nagyon tudatosan használ olyan módszereket, amik finoman szólva nem tisztességesek.Tovább »

Középkori település nyomait tárják fel Bácsfeketehegynél

TÓTH Péter

Bácsfekehegyen, a Krivaja folyó közelében elterülő dombon folyamatban van egy középkori temető feltárása. Eddig 22 sírt tártak fel a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai.Tovább »

Megarégiók, megapoliszok

TÓTH Péter

Életünket alapvetően befolyásolja a földrajzi hely, hiszen egyáltalán nem mindegy, hol élünk. Ilyen megvilágításból is érdekes a gazdasági folyamatokat megvizsgálni, hiszen az egyéni és családi sorsokat nagymértékben meghatározza a „hely szelleme”.Tovább »

Valósággyűlölő eszmék fogságában

WILHELM Józef

A történelem attól válik érthetővé és érdekessé, ha bemutatják az ok-okozati összefüggéseket, ha egy adott múltbéli jelenség kialakulásának gyökeréig hatolnak vissza, ha feltárják egy folyamat fejlődési hátterét és működési mechanizmusait.Tovább »

Merre tartanak a mai fiatalok?

Ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

Holisztikus táplálkozástudomány

Ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

Az elekromágneses sugárzás veszélyei

Ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

A Százak Tanácsa - Európa védelméről

dr. Szijártó István tanár, irodalomtörténész, a Százak Tanácsa üv. elnöke

„Nehéz helyzetben az ország, követelő szükség a java erők összefogása...” írta 1996-ban Fekete Gyula író, létrehozva a Százak Tanácsát, - látva az országot válságba taszító értékrend zavart - s évtizede utolsó munkájában az „SOS Európa” címűben Európa romlásának tényeire figyelmeztetett, a romlásra, amelynek immár a közepén vagyunk…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor