Tudta-e?
Hogy mi a Colosseum? A Colosseum hatalmas amphitheatrum Rómában. Hajdan 50.000 néző fért el benne. A nagyszabású épületet Vespasianus császár idejében kezdték építeni sportversenyek céljára, és kb. i.e. 80-ban Titus uralkodása idejében fejezték be. Az amphiteátrum négyemeletes volt, s mind a négy emelet más - görögöktől átvett - építészeti stílusban készült: dór, ión, korinthoszi és vegyes stílusban.

Életmód

Nátha - Milyen tünetekkel forduljunk feltétlenül orvoshoz?

A nyári meleg után az őszi hűvösebb időjárás mellett gyakoribbá válnak a hurutos, náthás megbetegedések is.Tovább »

Férfiak közt is pusztít a hiúság betegség

A világon sok ember szenved táplálkozási zavarban. A legtöbben, akik megbetegszenek fiatal lányok és fiatal nők - ők teszik ki az összes beteg 90 százalékát. A fiatal lányok és nők kb. 1 %-a szenved anorexiában világszerteTovább »

Kiszelektálhatják a rákra hajlamos embriókat!

Elképzelhető, hogy Hollandiában bevezetik a preimplantációs diagnosztika (PID) egyik változatát.Tovább »

A nők csontritkulása – komolyan kell venni!

stop.hu

Egy új nemzetközi kutatás szerint a csontritkulásban szenvedő nők több mint fele nem számítja magát a fokozott csonttörési kockázatú csoportba.Tovább »

Egy életre megváltoztathatja génjeink működését a táplálék, amit fogyasztunk

Több állatkísérlet egybehangzóan azt mutatta, hogy egyes tápanyagok képesek ki-, illetve bekapcsolni egyes gének működését és így egy életre megváltoztathatja a génjeink működését a táplálék, amit elfogyasztunk...Tovább »

Futás az egészségért

TÉNYI Renáta élménybeszámolója

Az élet mindig tartogat új, hihetetlen és pozitív élményeket - de úgy látom, jól meg kell értük dolgoznunk. Így történt ez velem is. Néhány éve elkezdtem rendszeresen edzeni és futni. Az eredmény nem maradhatott el…Tovább »

Támadnak a pollenek: a fekete üröm

A tavasztól őszig tartó pollenszezon folyamatos megpróbáltatások elé állítja a pollenallergiás betegek szervezetét. A két leggyakoribb allergén növény, a fekete üröm és a parlagfű virágzása azonban még csak most kezdődik.Tovább »

A legmagyarabb étel

A halászlét talán a legmagyarabb ételünknek tartjuk. A magyar halászléről szóló első írásos feljegyzés Szegedről származik.Tovább »

Klónt vegyenek!

A modern laboratóriumokban a tudós professzorok képesek „feltámasztani” az elpusztult házi kedvenceket, illetve létrehozni azok tökéletes mását…Tovább »

Ételfertőzések és ételmérgezések

KORPONAI László, okl. élelmiszeripari mérnök

Ételfertőzés élő baktériumokat tartalmazó étel, élelmiszer fogyasztását követően alakul ki. Ételmérgezés esetén nem élő baktériumok, hanem az általuk termelt toxinok (mérgező anyagcsere-termékek) okozzák a betegséget.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor