Tudta-e?
hogy az egész naprendszerünkben a leghidegebb pont a Hold jeges pólusán található, ahol a hőmérséklet -240 Celsius.

91. szám - 2011. december 01.

Környezetvédelem

Környezettudatos porszívók

Porszívók tengeri szemétből

Roppant környezettudatos marketingkampányba kezdett az Electrolux. Limitált szériás design porszívójuk a sósvizek magas szintű szennyezettségére hívja fel az emberek figyelmét, mivel azok sokkal kevesebb hangsúlyt kapnak, mint akár az erdők, vagy egyéb természeti forrásunk.

A svéd gyártó egy gyűjtögetőkből és búvárokból álló csoportot indított útnak, hogy Földünk óceánjainak mélyéről és partjairól összeszedjék a műanyag szemetet. Az itt talált hulladékokat használták fel a rendkívül modern és fiatalos limitált kiadású porszívókhoz, melyek a Vacs from the Sea nevet kapták.

A képeken látható porszívók alapanyagait szortírozták, majd teljesen egyedi módon készítették el. Ezzel a módszerrel persze nem gazdaságos a készülékek gyártása, viszont az Electrolux célja árverésre bocsájtani a készülékeket, majd a befolyt összeget kutatási célra felajánlani.

Mivel a cég óriási műanyag mennyiséget használ fel termékei gyártása során, így próbál bekapcsolódni az újrahasznosítási láncba. Állításuk szerint sajnos nagyon kevés újrahasznosított műanyag van, ami megfelelő a termékeik elkészítéséhez. Mivel a limitált szériás modelleket nem lehet megvásárolnunk, így egy új terméket is útnak indítanak, mely a Electrolux Ultra One Green nevet kapta és az állítások szerint 70%-ban újrahasznosított műanyagból készül. Vajon tényleg a nemes gesztus és Földünk sorsa vezérelte az Electrolux-ot, vagy csak újabb taktikus marketingfogás van a háttérben?ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor