Tudta-e?
A nemzetközi kereskedelemben a kávé értékben kifejezett éves forgalmát csak az olaj előzi meg.

91. szám - 2011. december 01.

Érdekesség

Áramot termelő focilabda

Olyan focilabdát fejlesztett ki két amerikai egyetemi hallgató, amely tárolja a rúgások energiáját. A labda ott lehet hasznos, ahol egyáltalán nincs elektromosság, és mobiltelefonokat vagy LED-lámpákat lehet üzemeltetni vele

Julia Silverman és Jessica Matthews a Harvard Egyetemen fejlesztette ki a soccer (foci) és a socket (csatlakozóaljzat) összevonásával sOccket névre keresztelt energialabdát. A sOccket tulajdonképpen egy csúcstechnológiás hordozható generátor.

"Amikor játszunk a labdával, minden energia átadódik a labdának, éppúgy, mint a rendes focilabdák esetében. Alapvetően mi azt próbáltuk megoldani, hogy az energia ne szóródjék szét a környezetben vagy vesszen el, hanem gyűjtsük össze a labda belsejében egy különleges szerkezet segítségével, amely minden mozgási energiát igyekszik begyűjteni. Az energiát azután egyfajta akkumulátor tárolja. A sOccket tehát minden rúgásból, pattanásból, dobásból energiát gyűjt és tárol" - mondta Silverman.

A felhasználó bármilyen kis fogyasztású elektromos eszközt közvetlenül rákapcsolhat a labda csatlakozójára, például mobiltöltőt vagy egy lámpát. Tizenöt percnyi játék után a sOccket egy LED-lámpa háromórás működtetéséhez elegendő energiát tud leadni. A labda összesen huszonnégy órára elegendő elektromos energiát tud tárolni.

A feltalálók a labdát olyan helyekre szánják, ahol egyáltalán nincs áramforrás. A Nemzetközi Energiaügynökség tavalyi jelentése szerint majdnem másfél milliárd ember nem jut elektromos energiához. Többségük Afrika Szaharától délre eső részén, Indiában és egyes ázsiai országokban él. Számukra nagy segítséget jelenthet a találmány, mert szó szerint játszva juthatnak energiához. Találmányuk elterjesztésére Jessica Matthews és Julia Silverman létrehozott egy nonprofit társaságot Uncharted Play néven.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor