Tudta-e?
Hogy ki találta fel az írást? Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetűek, Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegű szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betûk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük.

Természet

Elsöpöri a termést a cirokvörösödés

Dr. BAGI Ferenc

Vajdaság egyes részein nagy hagyománya van a seprűcirok termesztésének, és a takarmányként alkalmazható szemes cirok termesztésével is próbálkoznak. Sok munkával jár, de jól jövedelmezhet.Tovább »

A fák

Összeállította: HORVÁTH BÁBINSZKI Ildikó

A Földön élő legnagyobb és kétségkívül a legfontosabb növényi életformák a fák. Tény, hogy a Föld legtöbb élőlénye a fáknak köszönheti fennmaradását.Tovább »

Mérgező állatok - 3. rész

A publikáció a Vajdaság területén fellelhető mérgező állatokkal foglalkozik, és kapcsolódik a Fókusz előző számaiban megjelent mérgező állatokat ismertető íráshoz. Ebből a cikkből a méregkészülékkel rendelkező rovarokról és pókokról tudhatunk meg néhány érdekességet.Tovább »

Zeusz haragja – a villámok

A görög mitológiában a villám Zeusz fegyvere, amelyet először a lázadó Titánok ellen használt. Több más kultúra hiedelemvilágában a villám maga is isten, és ez megmutatja, hogy az emberiség mindig is tisztelte, félte a villámok erejét.Tovább »

Újvidék a csillagászat regionális központja lehetne

Kép és szöveg: PÁSZTOR Sándor

Beszélgetés Aleksandar Zorkićtyal, az újvidéki Lyra Csillagászati Egyesület elnökével.Tovább »

Gyorsul a grönlandi jég olvadása

HORVÁTH BÁBINSZKI Ildikó

A grönlandi gleccserek, amelyek az utolsó jégkorszak vége óta lomhán vánszorogtak az óceán felé, az utóbbi években felgyorsultak. Egyre több jéghegy szakad le róluk, melyek elolvadva hozzájárulnak a világtenger további szintemelkedéséhez.Tovább »

Mérgező állatok - 2. rész

Mérgező állatok környezetünkben is előfordulnak. Ez a cikk a mérges kígyókat és a mérgező halakat ismerteti.Tovább »

Mérgező állatok - 1. rész

Környezetünkben vannak mérget tartalmazó, valamint méregkészülékkel rendelkező állatok, melyek az egészségre ártalmasak, sőt életveszélyesek is lehetnek.Tovább »

Anyanyelvű oktatásunkért

MUHI Béla

A hazai új oktatási reform szellemében a természettudományi tantárgyakat tanító pedagógusok és a természetismeret tantárgyat is tanító osztálytanítók részére olyan témák kerülnek feldolgozásra, melyek időszerűek, interdiszciplináris jellegűek, szakmai és módszertani szempontból jól hasznosíthatók az oktatói és nevelői munkában.Tovább »

Penészgombák a kenyéren

Ez a munka a penészgombákról, elsősorban a Mucorról szól. Azért választottam ezt a gombafajt, mert igen sokszínű, és a kitenyésztése is viszonylag egyszerű.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor