Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

Történelem

Szent István uralkodása (1001-1038)

URI Ferenc

István király történeti képe szinte századról századra változott, de nagysága máig belerögződött az egymást váltó nemzedékek tudatába. Legendák, történeti és irodalmi alkotások egész sora örökítette meg emlékét, legjobban mégis műve, A magyar államiság.Tovább »

A kamenicai Marczibányi-Karátsonyi birtok rövid története

PECZE Rózsa

Az idei Apáczai Nyári Akadémia elnevezésű újvidéki pedagógustalálkozó és tanári továbbképzés részvevői július 13-án Pecze Rózsa vezetésével meglátogatták a kastélyt. Erre az alkalomra készült a birtokot bemutató ismertető.Tovább »

Mátyás király budavári udvara

URI Ferenc

Életében nemegyszer megesett, hogy a hírétől is megijedt egy-egy ellenséges sereg. De a hazai hatalmaskodók is meg- megrettentek, amikor híre kelt: álruhában itt meg itt járt Mátyás király.Tovább »

Az új-zélandi maori őslakosok királyi tradíciói

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A történelmi kutatások alapján Új-Zéland benépesülése kelet felől történt, ahonnan az első emberek a tengeráramlások és a passzátszelek segítségével csónakokkal érkeztek. A VII-VIII. században a polinéziai szigetek felől érkező első telepesek a „moavadászok” voltak.Tovább »

A középkori Pétervárad története (1247-1526)

URI Ferenc

A péterváradi erőd jelentősége azon arányban növekedett, amint a közelgő félhold előre vetette rémes árnyékát; ezért a királyok idővel mind éberebb figyelemmel kísérték a jövő harcainak fontos színhelyét.Tovább »

Araucánia és Patagónia királyság rejtélyes története

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

Annak ellenére, hogy a virtuális monarchiák sorába tartozik, a dél-amerikai kontinens csücskén elterülő Araucánia-Patagónia Királyságnak mintegy másfél évszázados, valódi története, sőt történelme van.Tovább »

Az újvidéki mozik története

URI Ferenc

Amikor a Lumière fivérek feltalálták az első filmfelvevő- és vetítőkészüléket, és 1895. december 28-án az első mozgófilmeket vetítették Párizsban, már a következő évben Újvidéken a tehetősebb közönségnek bemutatták az új találmányt!Tovább »

Zuluföld - Goodwill Zwelithini király, a zuluk oroszlánja

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A zuluk túlnyomó többsége ma a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Zuluföldön (KwaZulu) és Natal-ban él. Létszámuk kb. 5 millió főt tesz ki. A zulu nép kiemelten fontos szerepet játszott Dél-Afrika történelmében.Tovább »

Az Erzsébet Szálló története (1854-1967)

URI Ferenc

1849. június 12-én Újvidéket alaposan lebombázták, ami után az építészeti örökség jelentős része is megrongálódott, vagy teljesen megsemmisült.Tovább »

Közép-afrikai császárság

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

Egy tiszavirág-életű monarchiaTovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor