Tudta-e?
...hogy az elmúlt időszakban sikerült, hivatalosan is nemzeti kinccsé tenni őshonos állatfajaink nagy részét? A kilenc kutya fajtát, a három parlagi tyúk fajtát, a szilaj marhát, a három mangalica fajtát, a tincses kecskét, és a galambjainkat. A szürke marhát sajnos az osztrákok már levédték.

A szerző összes cikkei :: BORI Mária

1. A konfliktusok világában
(Pszichológia, 143. szám - 2016. augusztus 1.)

Ha jobban belegondolunk a dolgokba, nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a konfliktusok az életünk része, a születésünktől egészen a halálig. Legegyszerűbben, mint az igények érvényesítésének akadályozását fogalmazhatjuk meg.Tovább »

2. A belső konfliktusok
(Pszichológia, 144. szám - 2016. szeptember 1.)

A konfliktusok világában élünk, és valójában nem kell mindig másokkal, a külvilágban keresni a konfliktus és a frusztráció okát. Van, amikor a „harc” bennünk folyik, és ezekkel a bennünk lévőkkel nehezebben tudunk elbánni, zöld ágra vergődni, mint a külsőkkel.Tovább »

3. Okok és megoldások
(Pszichológia, 145. szám - 2016. október 1.)

Ha átgondoljuk azokat a konfliktushelyzeteket, amelyekkel eddigi életünk folyamán szembesültünk, számos okot fedezünk fel ezeknek a hátterében.Tovább »

4. Az én, és annak védelme
(Pszichológia, 146. szám - 2016. november 1.)

Az ember, az emberi viselkedés egyik alapvető jellemzője az önmagunkról való tudás, hogy meg tudjuk különböztetni magunkat, másoktól. Ha a tükörbe nézek, ÉN vagyok ott.Tovább »

5. Az én, és annak védelme - Az ÉN, az ego
(Pszichológia, 147. szám - 2016. december 1.)

Ha személyiséget, az Én-t olyan ingerek érik, amelyek felborítják az egyensúlyt, (pl. sérelmek, kudarcok), akkor feszültségek, nyugtalanság, sokszor szorongás keletkezik benne, amikkel megpróbál megküzdeni, megvédeni magát, igyekszik enyhíteni a szorongást.Tovább »

6. Adalék az emberi kapcsolatok megismeréséhez
(Pszichológia, 148-149. szám - 2017. január-február)

Az ember, megszületésének pillanatától kezdve nem tud meglenni a másik ember gondoskodása, jelenléte, a másik emberrel való kapcsolat nélkül.Tovább »

7. A kontroll helye
(Pszichológia, 150. szám - 2017. március)

Iskolapszichológusi munkám során számtalanszor szembesültem azzal, hogy a tanulók és a szüleik is, ha a gyerek problémájáról vagy éppen iskolai kudarcáról van szó, a kudarc forrásaként inkább másokat, külső tényezőket neveznek meg.Tovább »

8. A személyes légbuborékaink
(Pszichológia, 151. szám - 2017. április)

A napokban, a számlafizetési sorban állva, pontosabban beszorulva a három oszlopban kígyózó sorba, szembesültem újra azzal a ténnyel, hogy mennyire kellemetlen érzés, ha túl közel jönnek az idegenek, ha behatolnak és mondhatom, el is foglalják a személyes teremet.Tovább »

9. Önellentmondásos üzeneteink
(Pszichológia, 152. szám - 2017. május)

Az elmúlt ötven esztendőben rengeteget tudtunk meg az emberi kommunikációról, annak fajtáiról, tényezőiről, tulajdonságáról, hatásairól, az ún. szociális kompetenciákról.Tovább »

10. A viselkedés
(Pszichológia, 153. szám - 2017. június)

Amikor az utcán vagyunk, vagy kávézóban ülünk, az iskolában, az egyetemen, stb. nem egyszer megtörténik, hogy azon vesszük észre magunkat, hogy a körülöttünk lévőket, a járókelőket, stb. jól megnézzük magunknak, vagy a barátnőinkkel, barátainkkal megtárgyaljuk a jövő-menő, vagy éppen üldögélő embereket, azok viselkedését.Tovább »

11. Emlékezetünkről
(Pszichológia, 154. szám - 2017. július)

Az emlékezet, vagy memória az emberi agy egyik legbonyolultabb működési folyamata, amelyről, annak ellenére, hogy már nagyon régóta foglalkoznak, nagyon sokat megtudtunk már róla, továbbra is rejtélyes, és kevéssé ismert a kutatók számára is.Tovább »

12. Emlékezetünkről
(Pszichológia, 155. szám - 2017. augusztus)

Az emlékezet vagy memória, a tanulási folyamatokkal együtt, a pszichológia egyik legtöbbet kutatott területe. Különböző elméletek, elméleti-modellek és vizsgálódási szemszögök és hozzáállások születtek róla.Tovább »

13. A figyelem
(Pszichológia, 156. szám - 2017. szeptember)

Azt hiszem, az emberi létnek és működésnek, nincs még egy ilyen komplex és fontos eleme, mint amilyen a figyelem. A kognitív, megismerési folyamatok, és a viselkedés egészében, elképzelhetetlenek a figyelem nélkül.Tovább »

14. A figyelem
(Pszichológia, 157. szám - 2017. október)

A figyelemről és a figyelem tulajdonságairól, fajtáiról a legtöbbet, a kísérletek útján tudhattunk, tudunk meg. Általában a figyelem működésének rejtélyeit szeretnék feltárni a kutatók, arra a kérdésre keresve a választ, hogy miként is működik a figyelem.Tovább »

15. Ha gond van a figyelemmel
(Pszichológia, 158. szám - 2017. november)

A korábbi figyelemről szóló írásokban már szóltunk arról, hogy mennyire fontos folyamat az ember funkcionálásának szempontjából, hogy sem a kognitív, megismerési folyamatok, sem a viselkedés egészében, nem működnek a figyelem nélkül.Tovább »

16. Az ajándékozásról pszichológus szemmel
(Pszichológia, 159-160. szám - 2017. december - 2018. január)

Úgy tűnik, mintha évről évre egyre korábban indulna a sokak számára legszebb, ajándékozásban is gazdag időszak.Tovább »

17. A mobiltelefon-kor hátulütői
(Pszichológia, 159-160. szám - 2017. december - 2018. január)

Manapság többen mobiltelefon-függőségben szenvednek, vagy az újabb keletű szakkifejezéssel élve nomofóbiásak.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor