Tudta-e?
Egy élet alatt nagyjából hat elefánt súlyának megfelelő ételt fogyaszt el egy ember.

111. szám - 2013. december 01.

Norvégia peremén

Ålesund

Többek véleménye szerint Ålesund Európa egyik legszebb városa. Akik ismerik a zord éghajlati viszonyok ellenére is kellemesen barátságosnak mondják.
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkei

3
Ez a Skandinávia nyugati partján, a 62. északi földrajzi szélességen meghúzódó kikötővároska egy a tengerbe nyúló keskeny félszigeten épült s ma Norvégia legnagyobb tőkehalra halászó flottájának székhelye. A kemény életkörülmények nem kényeztették el az itt lakókat, viszont megtanították küzdeni, összetartani s értékelni egymást, a közösen megszerzett javakat. Az ottmaradáshoz nem számít kinek milyen fokú képzettségi szintje van, de elengedhetetlen az önzetlen összefogás és egymás támogatása, ami ahogyan a hajóiparban, úgy a halászatban is az itt élők megelégedésére szép eredményeket hoz. A gazdaság helyzete a város lakosságának számára is kihat, ami becslések szerint 2020-ra 50 000 körül fog mozogni. Ez a település növekedését is elő fogja idézi.Ålesund ma Sunnmøre körzetnek – ahová tartozik – fő kommunikációs központja és a szolgáltató iparágak terén is élen jár és a világ egyik legkiemelkedőbb tengermelléki és tengerészeti csomópontja. Az ország első számú halászati központja. Száztól is több vállalat foglalkozik hajótervezéssel, építéssel, javítással, fejlesztésekkel, felszerelések forgalmazásával, valamint a tengerészethez kötődő iparágakban történő szaktanácsadással. Másik fontos jövedelemforrást a partok mentén lévő kőolajtartalékok adják.

A városka igazi fejlődése 1838-ban kezdődött meg, mikor a halászfalu törvényhatósági jogú várossá lett. Fellendült az ipar, építkezések kezdődtek s lassan elkezdett alakulni modern látképe. Az 1904-ben kiütött tűz következtében nagyobb része teljesen odaveszett. Mai szecessziós stílusú látképének szépségét nagyban meghatározza a környező fjordok mélykék vize s fenségesen meredek sziklafalai, az élénkzöld növényzet. Az Ålesundot körülvevő Svalbard-szigetek barlanjai az őskorban lakottak voltak. A szigetekre víz alatti alagúton át lehet eljutni, mivel csupán egyetlen híd létezik Giske és Valderoy szigete között.A táj fenségességénél nagyobb élmény azonban élvezni az emberek mindennapjait. Figyelni az élethez való viszonyulásukat, minek mélyebb értelmét éppen abban vélik felfedezni, hogy önzetlenül igyekeznek egymás segítségére, örömére lenni, vigyázni a természetben fellelhető szépségekre, értékekre, az erőforrásokra. Mivel nagyon ki vannak téve a természet erejének, sokkal inkább természetközeli életet élnek, mint a mérsékelt övezet embere. Sok időt töltenek a szabadban. Kedvelik az otthonos, hagyományos ízeket, s étkezéskor a körbeült ebédlőasztalnál szívesen megosztják gondolataikat. Bár közöttük is vannak tehetősebbek, mégsem élnek hivalkodó, költekező módon. Úgy tartják pótolhatatlan az az idő, amit családtagjaikkal, barátaikkal tölthetnek s igazi családias hangulat árad közösségeikben.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor