Tudta-e?
... hogy a csernobili atomerőmű-baleset radioaktív fertőzése 130 ezer négyzetkilóméterre terjedt ki, és több mint ötvenmillió embert érintett közvetlenül?

93. szám - 2012. április 01.

Autóvilág

Hungaroring

Huszonhat éve, egész pontosan 1986 márciusában készült el a mogyoródi autóversenypálya, a Hungaroring. Augusztus 10-én került sor az első Forma-1-es Magyar Nagydíjra.

1
Kevesen tudják a történetet, hogy Magyarország helyett kis híján Jugoszláviára esett a választás, ugyanis Bernie Ecclestone, a száguldó cirkusz főnöke a nyolcvanas évek közepén figyelt fel és döntötte el, hogy a „vasfüggöny” mögött is vannak autóverseny rajongók és ott is kellene rendezni futamot. A tervekben ekkor a Szovjetunió, Kína és Jugoszlávia szerepelt. Ám végül magyar származású barátja, Rohonyi Tamás tanácsára Budapest felé fordult Ecclestone úr figyelme.

Egy magyarországi villámlátogatás után a fővároshoz közeli Mogyoródot szemelte ki és hamarosan meg is kezdődtek a munkálatok. A pálya akkoriban rekordidőnek számító nyolc hónap alatt készült el (manapság a kínaiak ennyi idő alatt egy teljes várost építenek fel). Az első Forma 1-es futamot 1986. augusztus 10-én rendezték, melyet Nelson Piquet, a Williams Honda brazil versenyzője nyerte meg honfitársa, Ayrton Senna (Lotus-Renault) és a brit Nigel Mansell (Williams-Honda) előtt.Forró és poros: a versenyzők szerint ezek a kulcsszavak jellemzik a Hungaroringet. Mivel a Forma–1-es versenyek mindig nyáron, augusztusban zajlanak, a versenyek idején elvétve fordul elő eső. A por az idény kihasználatlan részében kerül a pályákra, főként a pálya környékén található homokos talaj miatt.

E jellemzők miatt az előzés meglehetősen ritka, mégis számos emlékezetes verseny történt a pályán. A rajongók mindig is emlékezni fognak 1986-ból Nelson Piquet és Ayrton Senna csatájára, 1987-ből Nigel Mansell leeső kerekére, majd 1989-es parádés győzelmére, 1997-ből Palik László magyar kommentátor híres, szállóigévé vált "Hova tűnt Damon Hill?" mondatára, amikor Damon Hill az Arrows-zal a verseny végéig vezett, majd az utolsó körben elvesztette a győzelmet; illetve a 2006-os versenyre, ami a Formula–1 történetének első esős magyar nagydíja volt.

A pályát a monacói nagydíjhoz szokták hasonlítani, ahol sok a szűk pályaszakasz és a lassú kanyar. A pilóták véleménye megoszlik a pályát illetően. Ayrton Senna, Nigel Mansell, Michael Schumacher, Fernando Alonso és Lewis Hamilton az egyik legjobb versenypályaként emlegette/emlegeti, míg mások túl lassúnak találják a pályát, és hiányolják a gyors íveket.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor