Tudta-e?
Nejlont először 1938-ban állítottak elő. Első felhasználási területe a fogkefék sörtéje volt.

93. szám - 2012. április 01.

Autóvilág

Takarékos trónfosztás

A világ legolcsóbb autója lesz az új indiai törpe

Röviden így lehetne jellenezni az új indiai mini autót: három méternél rövidebb, alig kétdecis motor hajtja, legnagyobb sebessége 70 km/h. Ez a Bajaj RE60, amely minden bizonnyal a világ legolcsóbb és egyben legtakarékosabb autója lesz. Hamarosan a vásárók elé is kerül az új indiai törpe, amely az Új-delhiben megrendezett autószalonon ünnepelte premierjét. Az RE60 az eddigi világrekorder, szintén indiai Tata Nanót taszítja le a trónról.

Még tavaly bejelentette a Renault-Nissan konszern, hogy indiai partnerével, a Bajaj autógyárral a fejlődő piacoknak szánt, ultraolcsó modellt fejleszt. A vidékünkön ismeretlen indiai gyártó egyébként robogókra, motorkerékpárokra és háromkerekű riksákra szakosodott. A városi szaladgálónak is becézett acélvázas, műanyag karosszériás miniautó egész pontosan 400 kilogrammot nyom. Az egyhengeres 200 köbcentis motor teljesítménye 20 lóerő, végsebessége 70 km/óra, ehhez alig 2,8 literes átlagfogyasztás és 60 grammos kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás társul.

Spártai utasterében négyen férnek el, és olyannyira spórolósra vették építését, hogy ablakainak fele zsanérok segítségével hajtható ki (akárcsak egykor a Citroen 2CV kacsa vagy a Renault 4 esetében). A Bajaj reméli, hogy az indiai taxisok körében népszerűvé válik az autó, melynek árát egyelőre még nem jelentették be, de mindenképp olcsóbb lesz a Tata Nanónál, melyért 140.880 rúpiát, azaz 2.130 eurót kell legombolni.

Ám India nemcsak az olcsó mini autók gyártására specializálódott. Nemrég röppent fel a hír, hogy hamarosan sorozatgyártásba kerül az első indiai aszfaltszaggató szuperautó. A DC Design cég legújabb alkotása Avanti névre lett keresztelve, és máris egy halom rendelést kapott. A hazaszerető újgazdag indiaiak Porschek és Ferrarik helyett inkább az Avantiban feszítnek majd, illetve menővereznek a riksák között Delhi vagy Mumbai zsúfolt utcáin.

India első szuperautója egy kétliteres, Ford turbómotort kapott, amelybe egy kicsit belepiszkáltak, így 286 lóerő lett a teljesítménye. A termelés felfutását követően tervezik piacra dobni a 3,5 literes Honda V6-ossal szerelt csúcsváltozatot, amely turbófeltöltésnek köszönhetően több mint 400 lóerős lesz. Ami a designt illeti, az orr-rész láttán leginkább az Audi R8-as mosolyog ránk, oldalának görbületei alapján pedig a Ferrari 458 hatása érezhető. A tervek szerint évente 3000 Avantit gyártanak majd, az alapmodell ára 43 500 euró lesz.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor