Tudta-e?
hogy az újszülött gyomra születésekor akkora, mint egy cseresznye (befogadó képessége kb. 6 ml).

94. szám - 2012. május 01.

Autóvilág

Terepre született

Elnyűhetetlensége és praktikus megoldásai révén a terepjárók királya a Land Rover

A Land Rover története a második világháború befejeztével kezdődött. Az európai hadműveletek után visszavonuló amerikai csapatok nagy mennyiségű katonai járművet és felszerelést hagytak maguk után. Így Angliában is több ezer terepjáró, azaz Jeep maradt. A szigetországi gazdák hamar rákaptak az olcsó, igénytelen katonai járműre, mely alkalmas volt személy- és áruszállításra egyaránt, sőt szántani is lehetett vele. A gondok néhány évvel később jelentkeztek, ugyanis az amerikaiak a Jeep-eket „egyháborúnyi” használatra tervezték. A negyvenes évek végére már igen rozogák voltak, és az alkatrész-utánpótlással is gond volt.

A Rover autógyár akkori igazgatója, Spencer Wilks is egy háborús Jeep-et használt vidéki birtokán. Az ő ötlete volt, hogy az amerikai mintára egy angol terepjárót kellene gyártani. Spencer Wilks bátyja Maurice Wilks, aki egyébként főmérnök volt a Roverban 1947-ben tervezte meg az első terepjáró Rovert, melyet a Jeep alvázára épített, a motort és a sebességváltót pedig a Rover P6 személygépkocsitől kölcsönözte. A járgány kívülről szinte teljesen Jeep volt.

Később a túl bonyolult (!) Jeep-dizájn helyett a lehető legprimitívebb, vaskeretre húzott alumínium-lemez karosszériát készítettek. Ez a megoldás nem csak egyszerűen volt gyártható, de a vashiánnyal küzködő angol iparnak nem is igazán állt más a rendelkezésre, csak a háborús repülőgyártásból fennmaradt hatalmas alumínium-lemez készletek. Ezzel már készen is állt az angolok egyedi csodadzsipje. A gyártmánynak eredetileg a „közúti traktor” besorolás jutott, a neve pedig Land Rover lett. Reklám gyanánt Churchill is szívesen pózolt a brit ipar remekével.
A Land Rover spártai konstrukciója nagyon sikeresnek bizonyult. Az angol piacon kívül meghódította a volt brit gyarmatokat, a nyugat-európai országokat, Közép- és Dél Amerikát, sőt, a Jeep hazájában az USA-ban is jelentős szerephez jutott. Elnyűhetetlensége és praktikus megoldásai révén az off road-ozás (terepezés) etalonjává vált a Land Rover.
A Land Rover hosszú utat tett meg a háború utáni alumínium-lemezes modell gyártásától napjainkig. Érdekes tény, hogy a létező Land Rover-ek majdnem 75%-a még ma is használatban van! Hogy tényleg ennyire elpusztíthatatlan gépek lennének nem tudom, de reklámfogásnak kiváló adat.
Az évek során ellepték a világot a Land Roverek, civil változatok mellett katonai és egyéb speciális modellek is megjelentek. A Land Rover Defender az egyik legismertebb és legelismertebb terepjáró lett a világon.

De egy kicsit lapozzunk még vissza a Land Rover történelemkönyvében. Az első sikeres modellek után felmerült az igény egy stílusosabb, kényelmesebb járműre a felsőbb piaci réteg számára. A 60-as évek elején már bele is vágtak a projektbe a mérnökök, ám ekkor még nem voltak meg a lehetőségek egy luxusterepjáró létrehozására. 1970-ig várni kellett az új családtagra, a Range Roverre. A V8-as erőforrást Amerikából importátlák, Spen King a Rover design-mestere pedig forradalmian új karosszériát tervezett hozzá. A következő évtizedek során folyamatos újításokon ment keresztül a típus és sokak szerint kategóriájában mindmáig a legjobb terepjáró képességekkel bír.

Az angolok büszkesége később a BMW égisze alá került, 2008-ban pedig az indiai Tata konszern vásárolta meg a Rovert.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor