Tudta-e?
A világ államai közül egyedül Líbia zászlaja egyszínű: zöld.

94. szám - 2012. május 01.

Autóvilág

Kincs a garázs mélyén

A Mercedes 300 SL Gullwing korának legjobb sportautója volt. Manapság egy-egy példány értéke meghaladja a millió dollárt

2
A sirályszárnyú Mercedes 300 SL-t nem kell különösebben bemutatni. A Gullwinget az 50-es években az egyik legjobb sportautónak tartották a világon. A Mercedes büszkesége számos területen úttörő volt, ennél a modellnél debütált pl. az első közvetlen befecskendezéses erőforrás is. A 2995 köbcentiméteres, soros hathengeres motor kezdetben 215, majd 1957-től 225 lóerős teljesítménnyel szolgált, ami 260 km/órás végsebességre volt elegendő.

A stuttgarti üzemben 1954-től 1963-ig két sorozatban gyártották a sirályszárnyút, mindössze 3258 példány készült el, ezért a még meglévő példányok hatalmas értéket képviselnek. A versenypályákra szánt csúcsmodellből 29 darabot gyártottak, ezek alumínium karosszériát, plexi ablakokat kaptak a tömegcsökkentés érdekében, a fékek nagyobbak és erősebbek voltak, a motor izmosabb és a járgányra egyedi kerekeket szereltek. Manapság egy Gullwinget nemhogy birtokolni hanem élőben megpillantani is kiváltságnak számít a rajongók körében. A 29 sportmodell közül 28-nak a sorsa ismert volt, most előkerült a hiányzó 29-ik darab.

Történt ugyanis hogy az ötvenes években az USA-ban, egész pontosan Santa Monicában az éppen ballagását ünneplő Tom Wellmert szülei egy kék Mercedes 300SL-el lepték meg. Az érettségi ajándékot tizenöt éven át használta amíg 1971-ben a váltója tönkre nem ment. A nagyobb anyagi terhet jelentő-, vagy talán több napos ügyintézést igénylő javítás helyett a garázs mélyére került a Merci, Wellmer pedig másik járgányával közlekedett. A sirályszárnyút tulaja egyszerűen a garázsban felejtette 40 évig (!). Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen remekművet egyszerűen kiselejtez valaki egy váltóhiba miatt, ráadásul nem is egy átlagos Gullwing-et, ugyanis Wellmer gépkocsija egyike annak a 29 példánynak, amely speciális sportos csomagot kapott, értéke pedig többszöröse az „egyszerű” sirályszárnyúnak. Restauráció után a felizmosított Mercedes 300 SL ára elérheti a 2,5 millió dollárt.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor