Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

100. szám - 2012. november 01.

Szent-Györgyi Albert emlékév

„Gondolkodj bátran! Ne félj attól, hogy hibákat követsz el! Tartsd nyitva a szemed, az apró részleteket is vedd észre, és legyél mindenben mértéktartó - céljaidat kivéve!” (Szent-Györgyi Albert)
MUHI Béla | a szerző cikkei

Szent-Györgyi Albert (Budapest, 1893. szeptember 16. – Woods Hole, Massachusetts, 1986. október 22.) Nobel-díjas és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus. A C-vitamint és a P-vitamint izolálta, és jelentős szerepet játszott az úgynevezett citrát-kör (citromsavciklus) felfedezésében. Munkásságáért 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki. Az 1950-es évek elején Amerikában alapkutatásokat végezhetett az izomfiziológia területén. Az 50-es évek második felében a rákkutatással kezdett foglalkozni. Hosszú ideig tanulmányozta a sejtszintű szabályozás jelenségeit is.

Szent-Györgyi Albert 80 évvel ezelőtt, márciusban bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Szegedi felfedezését a Nature című lapban publikálta. Kutatói eredményeiért 75 éve elnyerte a Nobel-díjat. Egykori kutatóját, oktatóját, rektorát és a tudományt ünnepli az Szegedi Tudományegyetem: a 2012-es évet Szent-Györgyi emlékévnek szenteli, és a nagy tudós teljesítményét, egyéniségét állítja középpontba. Tudományos konferenciák, diákversenyek, szakmai előadások és egyéb rendezvények emlékeztetnek munkáságára, tudományos eredményeire, szellemi örökségére.

http://www.u-szeged.hu/szentgyorgyi/eletrajz?objectParentFolderId=18346

http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-marcius/szent-gyorgyi-emlekev?objectParentFolderId=17380

Szent-Györgyi Albert szenvedélyesen kötődött a tudományhoz, a kutatáshoz, ugyanakkor a művészetek is vonzották. Írásaiból kiderül, hogy nagy humanista volt.

1970-ben jelent meg nagy jelentőségű háborúellenes írása, Az őrült majom (The Crazy Ape). A könyv pesszimista hangú kritikai eszmefuttatás a tudományról s az ember földi túlélésének kilátásairól. Az első rész a "Psalmus Humanus" című fejezettel végződik. Itt találjuk azokat a verseket, melyeket 1964 nyarán, felesége halála után írt.

A költemények 1965 februárjában elhangzottak a budapesti rádióban. Psalmus Humanus címmel film készült Szent-Györgyiről, melynek ősbemutatója 1985. április 22-én volt Szegeden. A himnuszt Jámbor Ági zenésítette meg, majd lemezfelvételt is készítettek a tudóssal…
További részletek:
http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/kiallitas/szent-gyorgyi/amerika.html


 

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor