Tudta-e?
Ha valaki lassú, könnyen mondják rá: lusta mint a lajhár. Német tudósok kiderítették, a lajhár kevésbé lusta mint gondoljuk. Naponta átlagosan 9,6 órát alszik, ami nem számít soknak az állatvilágban, például a piton 18 órát pihen. A lajhár azért lassú, mert nagyon energia szegény a tápláléka, leginkább fakérget és leveleket eszik.

Természet

A Hold meghódításának kezdetei

MUHI Béla

Az első Hold felé irányított űrrakéta a Luna-1 jelzésű űrszondát vitte magával, és 1959. január 2-án indították útjára a Szovjetunióból.Tovább »

A betlehemi titok nyomában

Összeállította: SARNYAI Zsolt, tanuló

A „betlehemi csillag” titkát talán sohasem fogjuk pontosan megtudniTovább »

Camargue és a camargue-i lovak

MUZSLAI Izabella

Camargue Európának az az „Isten hátamögötti vidéke”, mely földrajzi jellemzőinek köszönve még mindig az egyik legérintetlenebb terület.Tovább »

A légköri csapadék

MUHI Béla

Csapadéknak a föld felszínén megjelenő szilárd vagy cseppfolyós halmazállapotú vizet nevezzük.Tovább »

A Dunánál

MUZSLAI Izabella

A Schwarzwald-hegység délkeleti lejtőjéről indul útjára az az egymásba futó két kis patak, mely útközben összegyűjtve Közép-Európa folyóvizeit később a világ 33. legnagyobb folyamát hozza létre.Tovább »

A méz

Egyike azoknak a ritka táplálékoknak, amelyek minden átdolgozás nélkül, természetes állapotukban kerülnek asztalunkra.Tovább »

Fruska Gora-hegység

MUZSLAI Izabella

A Fruska Gora a Duna és a Száva között elhelyezkedő alacsony hegység, melynek legmagasabb pontja az 539 m-es Crveni čot.Tovább »

A veszettség

A kutyaoltás esősorban az emberek egészségét védiTovább »

A macskák élősködői

A macskákban számos külső és a belső élősködő megtelepedhet. Ezek közül néhány az emberre is veszélyforrást jelent.Tovább »

Taposóaknák nyomában

MUHI Béla

Ezek a veszedelmes és alattomos fegyverek folyamatosan szedik áldozataikat, nem válogatnak katonákban és civilekben. Gyártásukat és alkalmazásukat mielőbb be kellene tiltani.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor