Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

Történelem

Az új-zélandi maori őslakosok királyi tradíciói

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A történelmi kutatások alapján Új-Zéland benépesülése kelet felől történt, ahonnan az első emberek a tengeráramlások és a passzátszelek segítségével csónakokkal érkeztek. A VII-VIII. században a polinéziai szigetek felől érkező első telepesek a „moavadászok” voltak.Tovább »

A középkori Pétervárad története (1247-1526)

URI Ferenc

A péterváradi erőd jelentősége azon arányban növekedett, amint a közelgő félhold előre vetette rémes árnyékát; ezért a királyok idővel mind éberebb figyelemmel kísérték a jövő harcainak fontos színhelyét.Tovább »

Araucánia és Patagónia királyság rejtélyes története

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

Annak ellenére, hogy a virtuális monarchiák sorába tartozik, a dél-amerikai kontinens csücskén elterülő Araucánia-Patagónia Királyságnak mintegy másfél évszázados, valódi története, sőt történelme van.Tovább »

Az újvidéki mozik története

URI Ferenc

Amikor a Lumière fivérek feltalálták az első filmfelvevő- és vetítőkészüléket, és 1895. december 28-án az első mozgófilmeket vetítették Párizsban, már a következő évben Újvidéken a tehetősebb közönségnek bemutatták az új találmányt!Tovább »

Zuluföld - Goodwill Zwelithini király, a zuluk oroszlánja

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

A zuluk túlnyomó többsége ma a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Zuluföldön (KwaZulu) és Natal-ban él. Létszámuk kb. 5 millió főt tesz ki. A zulu nép kiemelten fontos szerepet játszott Dél-Afrika történelmében.Tovább »

Az Erzsébet Szálló története (1854-1967)

URI Ferenc

1849. június 12-én Újvidéket alaposan lebombázták, ami után az építészeti örökség jelentős része is megrongálódott, vagy teljesen megsemmisült.Tovább »

Közép-afrikai császárság

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

Egy tiszavirág-életű monarchiaTovább »

AZ ARACSI PUSZTATEMPLOM

Összeállította: PÁLFI Zsolt

A közép-bánsági pusztában a Tiszától mintegy tíz kilométerre, a Torda-Törökbecse-Beodra alkotta háromszög középső részén, a Vince-ér partján, egy enyhén kimagasló dombon, a Szent György vonalak találkozásánál áll az aracsi PusztatemplomTovább »

A Hadik család futaki uradalma

URI Ferenc

Midőn Bácska a török hódoltság után (1692) ismét Magyarországhoz került, az egész Bács-Bodrog vármegyét fegyverrel szerzett új területnek tekintette a királyi kincstár (kamara)...Tovább »

A Batthyány család története

Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

3. rész - A Batthyány név minden magyar előtt ismerős: közel ezer éves ennek a családnak a története.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2017 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor