Tudta-e?
Miért szúrósak a kaktuszok? Leveleik szúrós tövisekké alakultak, mert ez kedvezõbb a száraz területeken élõ növények számára. Így kisebb felületrõl kevesebb nedvességet kell elpárologtatniuk, ez pedig a sivatagban, ahol forrón tűz a nap, és ritkán esik az esõ fontos számukra.

46. - 47. szám - 2008. július 7.

Épülő inkubátorházak

A legtöbb inkubátorház azt a célt szolgálja, hogy megteremtse a vállalkozói tevékenység elindulásához szükséges feltételeket, elsősorban a jól felszerelt irodákat.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1

Egy alkalommal Kecskeméten járván szemembe tűnt egy felirat: „Kecskeméti Inkubátorház”. Azt gondoltam, hogy baromfi tömeges gépi keltetését végző telepet jelölnek az inkubátorház főnévvel, ugyanúgy, mint a keltető állomás szókapcsolattal. Azonban nem erről van szó, hanem a kezdő vállalkozókat segítő épületről, amelyben bizonyos időre kedvezményes rezsivel és infrastruktúra-használattal működhetnek.

A legtöbb inkubátorház azt a célt szolgálja, hogy megteremtse a vállalkozói tevékenység elindulásához szükséges feltételeket, elsősorban a jól felszerelt irodákat. Az inkubátorház intézménye a szakmát szerzett fiatalok további biztonságát is szolgálhatja. Az inkubátorházban dolgozva készülhetnek a vállalkozói tevékenységre. 

Az inkubátorházaknak egy része nem is új épület, hanem meglevőnek felújított változata. Így az ózdi inkubátorház az egykori munkásőrlaktanyában nyílt meg. Nem tartozik a legnagyobbak közé, hiszen egyidejűleg csupán 19 vállalkozás felkarolására alkalmas. A benne megforduló vállalkozóknak egyike sem bukott meg. Mindössze egy olyan eset volt, hogy valaki visszalépett, de ő is csak azért, mert tevékenységet váltott. Komáromban az egykori Frigyes kaszárnya adott otthont az inkubátorháznak. A 60 millió forint értékű beruházást az önkormányzat és a Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány közösen finanszírozta. Budapest önkormányzati testülete az egykori Mátyás-pincét huszonöt évre szóló ingyenes használatra átadta a vállalkozásfejlesztési alapítványnak, hogy inkubátorházat létesítsen benne.

A nyugat-európai régiók némelyike különböző programokkal segíti a leendő európai uniós tagországokba irányuló beruházásokat, a flamand régió például 3,6 milliárd forintnak megfelelő összeget különített el az úgynevezett Új-Európa Alapba, amely a közös vállalkozások finanszírozására szolgál úgy, hogy a visszaérkező pénzt mindig újabb és újabb vállalkozások vehetik igénybe. Az inkubátorház-programban is részt vesznek, amely kifejezetten a kisvállalkozásokat segíti. 

Az inkubátorház szó egyébként a –ház utótagú összetételeknek abba a csoportjába tartozik, amelyek üzleti vagy gazdasági létesítményre vonatkoznak: áruház, üzletház, zálogház, sörház, borház, tárház stb. Az áruház közismerten olyan nagy üzlet, amely osztályokra tagozódik, és tömeges kiszolgálására alkalmas. A borház présházat jelöl a népnyelvben (olykor palackozott bort árusító üzletre is utalnak vele). a sörház pedig nagyobb söröző régi megnevezése. A tárház főnevet átvitt értelemben használja a választékos beszéd, szellemi értékek lelőhelyére, forrására vonatkoztatva. Régen a tárház raktárnak használt épület neve volt, a kincstár szinonimájaként pedig már elavult. Az üzletház kereskedelmi vállalatnak, cégnek hagyományos megnevezése, ebben a jelentésében kezdett háttérbe szorulni, az elmúlt évtizedekben inkább olyan nagyobb épületre vonatkoztatták, amelyben főleg vagy kizárólag üzlethelyiségek vannak. A zálogház annak az intézménynek a neve, amely kézizálog (azaz valamilyen vagyontárgy) fejében pénzt kölcsönöz.

A -ház utótagú összetett szavak lakóépületre (lakóház, bérház, tömbház, sorház, rendház stb.), középületre (székház, pártház, tájház, imaház, vámház stb.), intézményre (kórház, színház, árvaház, bankház, kiadóház stb.), testületre vagy szervezetre (alsóház, felsőház, képviselőház, egyház stb.), műszaki létesítményre, tartó részre (gépház, fűtőház, motorház, csapágyház stb.), valamint egyéb dolgokra is (présház, hullaház, kutyaház stb.) vonatkozhatnak.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor