Tudta-e?
hogy az újszülött gyomra születésekor akkora, mint egy cseresznye (befogadó képessége kb. 6 ml).

2. szám - 2007. június 11.

Repüléstechnika

Repülő csillagok az égen

A légibemutatón Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Montenegró és hazai pilóták mutatkoztak be hatvan különböző repülőgéppel.
Kép és szöveg: MUHI B. Béla

Az Újvidék melletti Čenej repülőtéren 94 évvel ezelőtt, 1913. májusában rendezték meg az első repülős találkozót. Ez év június 3-án pedig az egyik legtömegesebb nemzetközi jellegű eseményt szervezte meg az országban az újvidéki Galeb G4 repülős klub. A légibemutatón Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Montenegró és hazai pilóták mutatkoztak be hatvan különböző repülőgéppel.
Különös attrakciót jelentett az újonnan alapított akrobatikus repülőcsoport, a Csillagok (Stars) bemutatkozása. Világviszonylatban is egyedi a csoport, hiszen a négy pilótából álló felállítás az egyetlen, mely léglökéses gépekkel repül. A Galeb G2-es gépeket a katonaság is használja.
A hatórás programban, melyet több mint tízezer néző követett, az akrobatikus repülés mellett a sárkányrepülősök, a vitorlázók és az ejtőernyősök is szerepeltek.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor