Tudta-e?
Ha a cápa nevét halljuk, már látjuk is magunk előtt, hogyan marcangolja szét az embert. A több száz cápa fajból azonban csak 4 – 5 támad az emberre. Ilyen például a tigris – és a nagy fehér cápa. Évente az egész világon 60 cápatámadás történik, több mint a felét azonban ember provokálja…és ebből 2 – 3 halálos.

92. szám - 2012. március 01.

Autóvilág

A sebesség árnyékában

A Ford 40 Speedstert (speed = sebesség) sokan minden idők legszebb gépkocsijának nevezik, mely sosem került sorozatgyártásba.
dr MUHI B. Béla | a szerző cikkei

Az amerikai gyártó legelső tanulámányautója egyben a Ford 40, mely 1934-ben készült el. Formaterve, műszaki megoldásai úttörőek voltak, messze meghaladván az akkor kínálatban lévő típusokat.

A modell megszületése, pontosabban majdnem megszületése Henry Ford fiának, Edsel Fordnak köszönhető, aki 1925-től 1943-ban bekövetkezett haláláig irányította a vállalatóriást. A legenda szerint az ifjú Ford egy európai tanulmányútja során mustrálta az akkor gyártott sportmodelleket az ókontinenesen, elsősorban a Mercedeseket, Bugattikat. Hazatérvén az európai stílusirányzatot vegyítette az amerikaival, aminek eredménye a Ford 40 Speedster egyedi megjelenése lett.

Összesen három prototípus készült, ezeket javarészt saját maga használta. A Speedster az akkor elérhető legjobb műszaki megoldásokkal épült. A karosszéria burkolata alumíniumból készült, az orrába egy 3,6 literes, 75 lóerős V8-as motor került. Akkoriban ez igazi bivalyerős motornak számított.

Habár az új sportautó lenyűgözte a közvéleményt, sorozatgyártásba soha nem került. Talán túl drága volt a gyártása, vagy nem volt igény egy ilyen jellegű masinára az amerikai piacon, nem tudni. Mindenesetre Edsel Ford halála után mindössze egy példány maradt éppen, mely évtizedekig porosodott a gyár raktárban. 1999-ben egy ismert gyűjtőhöz, Bill Warnerhez került a Speedster. Warner helyrepofozta a vörös kétülésest, melyet potom 1,7 millió dollárért adott tovább új tulajdonosának. Így lett Ford 40 Speedster az egyik legértékesebb jármű, amelyet a Fordnál valaha készítettek.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor