Tudta-e?
Théophile Laennec francia háziorvos 1816-ban összetekert újságot használt, hogy meghallgassa egyik betege szívét. Ezzel elkészítette a világ első sztetoszkópját.

9. szám - 2007 július 30.

SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Spam szűrés saját számítógépen

A spam szűrési eljárások nagyon hatékonyak a szerveren, nagy előnyük, hogy még mielőtt postaládánkba kézbesítenék a leveleket, kiszűri a felesleget
BAJI Zsolt

1

A spam szűrési eljárások nagyon hatékonyak a szerveren, nagy előnyük, hogy még mielőtt postaládánkba kézbesítenék a leveleket, kiszűri a felesleget, nem fogyasztva ez által a tárhelyet. Azonban ez sohasem lehet tökéletes, előfordulhat, hogy hagy kéretlen levelet a postafiókunkban – jobbik eset, de az is előfordult már, hogy a fontos levelet értékelt kéretlennek, és csak később, rosszabb esetben sosem tudtuk meg, hogy hiányzik a levelünk.
A problémát az okozza, hogy az ilyen szolgáltatások csupán minimálisan szabhatók testre, inkább egy általános megoldásra törekednek, holott az is megtörténhet hogy valaki pont az adott termékkel foglalkozik, mely szó hallatára a filter már aktiválódik. E probléma végett hasznos, ha a szolgáltatónk nem a legszigorúbb szűrést alkalmazza, és segítségképpen a saját gépünkön testre szabott programot használunk. Minden operációs rendszerre létezik program, mely az optimális szűréshez állítható be. Néhányuk beépül a levelezőprogramba, némelyikük külön programként működik, és a levelek letöltése előtt szükséges ellenőrizni a postafiókunk tartalmát vele, illetve van olyan is, amelyik az operációs rendszerbe épül be átirányítva megfelelő portokat saját magára, és így ellenőrizve a levélkliens működését.

Manapság már sok integrált program létezik, a legtöbb modern egybeintegrált vírusirtó és tűzfal már spam szűrési eljárásokkal is rendelkezik (BitDeffender, Kaspersky, Avast, AVG, stb.). Ezek többsége mivel már mindenképpen tartalmaznak tűzfalat, a hálózati csomagok figyelésével és elemzésével végzik a szűrést, vagyis a port átirányítás módszerét alkalmazzák.
Port átirányítás eljárás lényegében az operációs rendszer tűzfala segítségével az e-mail szerverrel történő kommunikációra fenntartott portokat irányítja át saját magára, a szerverrel történő kommunikációt teljes egészében figyeli és befolyásolja. Ez úton érhető el, hogy a program minden levelezőprogramtól függetlenül képes legyen figyelni a levélforgalmat, tehát nem fontos hogy melyik levelezőprogramot használjuk. A hátránya azonban ha nem standard porton dolgozik a levelezőszolgáltatásunk, ebben az esetben megkerülik a figyelő rendszert, mintha ott sem lenne. A legtöbbször tűzfal és/vagy vírusirtó programokba beépítve használják ezen eljárást, mivel ott már eleve figyelik a csomagok forgalmát a hálózaton.

Sűrűn használnak a felhasználók olyan programot is, melyet a levelezőprogram megnyitása előtt kell elindítanunk. Ezen programok először megnyitják a postafiókunkat, megnézik annak tartalmát, és szükség esetén (ha csak lehetséges) letöltés nélkül törlik a felesleges leveleket, így spórolva meg internetforgalmat és időt. Szintén használhatjuk bármely programmal, azonban kellemetlen hátránya, hogy minden egyes alkalommal magának a felhasználónak kell rákattintania a programra, még mielőtt a levelezőprogramot megnyitná. Némelyik ilyen program ellenőrzi a postaládánk tartalmát folyamatosan ha az interneten vagyunk, és figyelmeztet ha értelmes levél érkezik.

Egyes programok azonban csak egy adott levél olvasó klienshez élesítenek ki. Ezek mint pluginek épülnek bele a levelezőprogramba, és mint annak szerves része tevékenykednek. Előnyük, hogy a levelezőprogram beállításait képes elérni és használni, bővíti a levelezőprogram funkcióit (például akár külön könyvtárakba is rendezheti a különböző módon kiszűrt leveleket, vagy más módosításokat is elvégezhet rajtuk). Kényelmes használni őket, mert nem igényelnek semmilyen plusz tevékenységet a levelezésben, továbbra is a kedvenc programunkat használhatjuk a megszokott módon. Hátrányuk, hogy csupán egy programhoz képesek alkalmazkodni, vagyis csak az adott levelezőprogramba épülnek be, sőt előfordulhat, hogy a program újabb verziója nem támogatja ugyanazt a programot, frissítenünk, vagy váltanunk kell. Ez főleg akkor kellemetlen, ha fizetni is kell a program használatáért.

Mivel legtöbben Windows operációs rendszert használunk gépünkön, csupán e rendszerre írt programok közül mutatunk be néhányat. Sajnos lehetetlen az összes megoldást bemutatni, így megpróbáltunk kiválogatni néhány jelentősebbet közülük, azonban kis keresgéléssel rengeteg konkurens programot találhatunk az interneten.

MailWasher Pro

2006-ban díjnyertes spam ellenes program, melynek egyszerűbb változatai ingyenesen használhatóak. A program több különböző módszerrel véd a spam ellen (fekete és fehérlista, tanulás, levélelemzés, heurisztikus vírus szűrés, email cím ellenőrzés, stb.), figyelemreméltó konfigurációs lehetőségekkel. A program képes kommunikálni a legtöbb email rendszerrel, még egyes webmail rendszerekkel is. A program önálló programként működik, a levelezőprogram indítása előtt kell indítani és ellenőriztetni vele leveleinket. A program a meghatározott eljárások alapján szortírozza leveleinket, külön színnel jelölgetve a spam, ismerőstől érkezett leveleket, és azokat, melyeket nem tud azonosítani, a felhasználó segítségét kérve, mely segítség után tanul, hogy legközelebb már a hasonló leveleket is megfelelően be tudja azonosítani. A szortírozás után egyetlen gombnyomással elfogadjuk az eredményt, és a program a szerveren letörli az összes nemkívánatos levelünket. Ezek után letölthetjük azokat a szerverről. Előnye, hogy hatékony, gyors, azonban a minőséges szolgáltatásért fizetnünk kell 37 dollárt. Beszerezhető a hivatalos weblapról: http://www.firetrust.com/en/products/mailwasher-pro

(folytatjuk)

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor