Tudta-e?
Hogy Kínában hivatalosan ötvenöt különböző nemzetiség él!

10. szám - 2007. augusztus 6.

SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Spam szűrés saját számítógépen

2. rész - A spam szűrési eljárások nagyon hatékonyak a szerveren, nagy előnyük, hogy még mielőtt postaládánkba kézbesítenék a leveleket, kiszűri a felesleget
BAJI Zsolt

Bopspam

Díjnyertes spam filter, melynek hatékonysága a szerzők és forgalmazók szerint 99,5%-os. Érdekessége, hogy független a számítógépünktől, nem szükséges telepíteni, hanem on-line működik. Valójában az előfizetők az interneten keresztül a weboldalon beállítják a szoftver működését, mely valójában a szolgáltató szerverein fut (30 napos próbahasználat is lehetséges). A rendszer a maximálisan 10 megadott e-mail címet figyeli, és szűri még az interneten az ebbe érkező kéretlen leveleket, így a leveleink leöltésekkor már nem is látjuk a kéretlen leveleket, nem szükséges időt és pénzt veszítenünk azok letöltésével és lokális programmal történő vizsgálatával. Ha az e-mailjeinkat a szolgáltatáson keresztül töltjük le, akkor további funkcióként PDA-val való elérhetőséget is kapunk. Hatékonyságát annak köszönheti, hogy folyamatosan javítják szűrést, ahogy alakulnak ki az új spam eljárások, az ezeket kiküszöbölő filterek is beépülnek a rendszerbe, és mindehhez a felhasználónak semmit sem kell tennie (frissíteni a szoftvert, adatokat letölteni az internetről, beállítani a szoftvert stb.). (http://www.bopspam.co.uk/)

CRM114

Nyílt forráskódú program, mely eddig még egyetlen egyszer sem hibázott – állítják. 99,9%-os hatékonyságról beszélnek. A program újszerűsége annak szűrési algoritmusában rejlik, mely statisztikai eljárás alapján elemzi a leveleket, azonban minden szónál kielemzi, hogy mi lehet a következő szó, ha spam gyanús szöveget érzékel. Mivel a spamerek szövegei ilyen esetekben még a szavak cserélgetésével is kiszűrődnek, elérték azt, hogy szinte mindég érzékelje a spam gyanús leveleket. A jó eredményt felmutató program matematikai elméletét az Andrey Andreyevich Markov (1856–1922) által kidolgozott Markov-gyűrű gyakorlati alkalmazása képezi. Elsősorban szerver oldali szűréshez van kidolgozva, mivel azonban minden rendszeren fut, könnyedén alkalmazhatjuk bármilyen programmal kombinálva. Használatához azonban szükség van rendszerismerethez és némi programozói tapasztalathoz. (http://crm114.sourceforge.net/)

CSF

A komplementerhalmazos szűrés (Complement Set Filtering, röviden: CSF) egy érdekes spamszűrési módszer a spamek ellen. Legalább két e-mail-címre van szükség hozzá: az egyik csak kéretlen reklámleveleket, míg a másik spameket és rendes leveleket (azaz hameket) is kap. A CSF lényege, hogy összehasonlítja a két e-mail bejövő leveleit. A CFS eljárása közben egy a másodlagos email-címre kapott spamek megfelelőit kitörli a program az elsődleges (azaz valójában aktív és használt) cím könyvtárából. Először regisztrálnunk kell egy egyszerű email-címet, melyet a spammer könnyedén kitalál (például használhatunk egy átlagos vezetéknevet, a jobb oldalon található képünk példájában ez a John). Eztán kell regisztrálni az elsődleges címet, amely a példánkban csak egy betűvel tér el (johnm@domain.com). A csalicímet (tehát az inaktívat, az elsőt) nyugodtan fölírhatjuk különböző hírcsoportokra, körlevelekre, illetve beírhatjuk fórumokra, weboldalakra. Az elmélet lényege, hogy a két cím nagyjából ugyanazoktól a spammerektől kapna levelet (illetve az aktív címünk várhatóan kevesebbtől is), így ezeket kiszűrve végül a valóban használt címünkre semennyi vagy elenyésző számú kéretlen üzenet érkezik majd. A CFS legnagyobb előnyének szokták tartani, hogy megáll önmagában, és könnyedén párosítható más szűrőmódszerekkel is.

No Spam Today!

A No Spam Today! (röviden: NST) egy olyan spamszűrő, melyet a nyílt forráskódú SpamAssassin nevű program alapján készített a Byteplant. Kétféle változata létezik: a No Spam Today! for Servers a levelezőszerverek, a No Spam Today! for Workstations pedig különálló számítógépek számára készült. A SpamAssassin statisztikai eljárás alapján skriptek útján szűri a leveleket, illetve több plugin segítségével javítja funkcióinak tárházát. Az NFS jó felhasználja e jó tulajdonságait a szoftvernek, annyival bővítve, hogy nem csupán szervereken használható, hanem bárki számára elérhető. Ugyan azt az adatbázist használja, mint az alapprogram, folyamatosan frissítve. Akinek a szolgáltatója nem használ SpamAssassin vagy más statisztikai eljárással működő szűrőt a szerverén, próbálja ki e programot, mely könnyedén kombinálható más programokkal és vírusszűrökkel, ezzel akár 99,99%-osá tehetjük pontosságát. (http://www.nospamtoday.com/)

További programok

Sajnos se szeri se száma a spam filter programoknak, ami a spam világmérető problémává növekedésének köszönhető. A fent felsorolt programok és eljárások csupán ízelítőként szolgálnak, bárki keresgélve az interneten további programok százaira bukkanhat rá, mind ingyenesekre, mind fizetősekre. Minden program véd valamelyest a spamektől, mellyel sok időt spórolhatunk meg a levelek rendezése körül. Nekem például heti több mint 500 kéretlen levél érkezik, kézi kiszűrésük nem csak időigényes lenne, hanem sok hibát is hozhatna magával. Nálunk a szűrés már a szerveren megtörténik, így hetente csupán négy-öt levél jut el a postaládámig, melyet lokális program finomításával tudok automatikusan megjelölni.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor